Apetyt na rzodkiewki

  • 1

Skuś się pierwszym rzodkiewkowym pęczkom. Naprawdę warto!

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Apetyt na rzodkiewki
Rzodkiewki pochodzą z południowej Azji (Chiny). Nazywane są jarzyną "od włosów", bowiem zawierają one siarkę, która korzystnie wpływa na pracę gruczołów łojowych. Sycą, ale nie tuczą, 7-8 rzodkiewek ma ledwie 14 kcal., dlatego polecane są przy odchudzaniu. Młode rzodkiewki, wraz z liśćmi, można dodawać do twarożku lub sałatki, lub można je schrupać w całości. Młode łodyżki są również źródłem wielu witamin i składników minealnych. Niektórzy podają je w sposób odmienny: gotowane, polane masłem z bułką tartą. Mały pęczek rzodkiewek ma: 0,04 mg witaminy B1; 0,02 mg witaminy B2: 0,1 mg witaminy B6; 25 mg witaminy C; 24 mg kwasu foliowego; 240 mg potasu; 44 mg wapnia; 27 mg fosforu oraz 1,9 żelaza. Warto jeść rzodkiewki...