Po jakie warzywa i owoce sięgać w maju?

Zobacz, które warzywa i owoce sezonowe warto jeść właśnie w maju - są wtedy najsmaczniejsze i najtańsze!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Po jakie warzywa i owoce sięgać w maju?
fot. Adobe
Czy wiesz, po jakie warzywa i owoce warto sięgać w poszczególnych miesiącach? Nie bez powodu tak wielką wagę przywiązuje się do ich sezonowości - warzywa spożywane w danym sezonie są zdrowe, smaczne i tanie. Oto lista warzyw i owoców sezonowych, które warto jeść w maju.

Dziś bez większego problemu możemy kupić truskawki w grudniu, przez cały rok jeść mandarynki i inne cytrusy, ale trzeba wiedzieć, że poza sezonem, zwłaszcza krajowe warzywa i owoce są pozbawione smaku i wielu wartości odżywczych, a do tego wyjątkowo drogie.

Zielone warzywa liściaste dostępne w maju

  • botwinka
  • sałata
  • jarmuż
  • szczaw
  • szpinak

Inne warzywa sezonowe - maj

  • brukiew
  • bób
  • cebula dymka
  • czosnek
  • groszek cukrowy
  • kapusta biała
  • kapusta czerwona
  • marchew
  • pomidory
  • korzeń pietruszki
  • por
  • rzodkiewka
  • seler (korzeń)
  • szparagi białe i zielone
  • ziemniaki

Owoce sezonowe dostępne w maju

Czy nowalijki są zdrowe?


Pierwsze warzywa pojawiające się w sezonie wiosennym określa się mianem nowalijek. Z uwagi na małą ilość światła słonecznego, wymagają one specjalnego nawożenia, co sprawia, że oprócz witamin zawierają także związki niepożądane, takie jak azotany. Najwięcej azotanów kumulują warzywa posiadające liście, a więc marchew, rzodkiewka, sałata. Nie musisz jednak obawiać się o swoje zdrowie, jeśli samodzielnie zamierzasz uprawiać warzywa.

Zobacz książkę kucharską z najlepszymi przepisami na szparagi