Cytryna to niezwykle aromatyczny cytrus którym możemy zaromatyzować wiele dań i deserów. Cytrynę najlepiej sparzyć, po czym wyszorować porządnie szczotką.
Trzeba pamiętać, że pod aromatyczną skórką znajduje się biała, gorzka warstwa. Jeśli nie chcesz by twoje danie było gorzkie musisz zeskrobać tylko żółta warstwę lub zestrugać nożykiem. Jeśli chcesz by trochę goryczki dostało się do dania i danie było lekko kwaskowate - wkrój całe plasterki.
Przy wyciskaniu soku pamiętaj by podstawić siteczko, by pestki nie przedostały się do środka.
Dodatek plasterków cytryny wspaniale podkreśla smak owoców w nalewkach cytrynowych. Skórka cytrynowa starta (tzw. zest) wspaniale aromatyzuje ciasta i desery typu sernik, babka, szarlotka. Możemy również dodawać ją do surówek razem z sokiem cytrynowym.
Trzeba pamiętać, że pod aromatyczną skórką znajduje się biała, gorzka warstwa. Jeśli nie chcesz by twoje danie było gorzkie musisz zeskrobać tylko żółta warstwę lub zestrugać nożykiem. Jeśli chcesz by trochę goryczki dostało się do dania i danie było lekko kwaskowate - wkrój całe plasterki.
Przy wyciskaniu soku pamiętaj by podstawić siteczko, by pestki nie przedostały się do środka.
Dodatek plasterków cytryny wspaniale podkreśla smak owoców w nalewkach cytrynowych. Skórka cytrynowa starta (tzw. zest) wspaniale aromatyzuje ciasta i desery typu sernik, babka, szarlotka. Możemy również dodawać ją do surówek razem z sokiem cytrynowym.