Zapewne niejedna osoba słyszała o bawarce. Swój początek najprawdopodobniej miała we Francji, zaś w Wielkiej Brytanii bawarka po dziś dzień jest bardzo popularnym napojem.
Ale czy ktoś z was zastanawiał się co to takiego i z czego jest zrobiona? Bawarka podawana powinna być głównie do śniadania. Podstawowymi składnikami każdej bawarki jest herbata oraz mleko. Do jej sporządzenia nie potrzeba dużego wkładu finansowego ani też energetycznego. Robi się ją w podobny sposób co klasyczną kawę rozpuszczalną.
Wystarczy zaparzyć herbatę i dodać do niej mleko. Przyjęto zasadę, że aby bawarka była prawdziwym napojem o tej nazwie to na 250 ml herbaty powinno się dolać około 125 ml mleka - oczywiście świeżego i najlepiej wysokoprocentowego. Można ją pić na ciepło, ale wyśmienicie smakuje też jako napój podawany na zimno.
Bawarkę przygotować można z herbaty czarnej lub smakowej (oczywiście polecam herbaty dobrej jakości). Wspaniała jest z delikatnie spienionym mlekiem, ale spotkałam się również z bawarką podawaną z pianą ubitą z żółtek i cukru pudru; wtedy działa również łagodząco na gardło.
Idealnym dodatkiem do tego napoju może być miód, choć niektórzy wolą w tym przypadku używać cukru. Do bawarki można również dodać dodatki smakowe takie jak: rum, brandy, cynamon czy też syrop klonowy.
Bawarka jest nie tylko bardzo dobra, ale również pożywna i polecana kobietom w czasie laktacji, ponieważ pobudza gruczoły mlekowe do produkcji mleka. Ma również wspaniały wpływ na układ trawienny i przewód pokarmowy.
Mit mówi, że bawarka dobrze wpływa na wzrost biustu, ale osobiście nie mogę tego potwierdzić. Jedno wiem na pewno - że żadne herbatki laktacyjne nie są w stanie tak pobudzić organizmu do produkcji mleka jak ten pyszny rarytas.
Za czasów mojego dzieciństwa mama często przygotowywała kawę zbożową. Pewnego dnia zrobiła bawarkę i od tamtej pory już zawsze ją piliśmy. Serdecznie polecam picie chociaż jednej szklanki bawarki na dzień, a nasz układ trawienny i samopoczucie na pewno będą lepsze.
Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po angielsku >>>
Nina W.