Bazylia

  • 1

wspaniała przyprawa...świeża i suszona

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bazylia
Bazylia jest rośliną jednoroczną którą możemy uprawiać na parapecie okiennym, tarasie i w ogrodzie. Lubi jasne parapety, dobrze oświetlone i ciepło. Mamy bazylię zwykłą, czerwoną, cynamonową, cytrynową, grecką (o drobniejszych listkach), sałatkową (o dużych karbowanych listkach). Pochodzi z Włoch i jest cenioną przyprawą. W kuchni możemy stosować świeże i suszone listki. Jest dodawana do zup, potraw z ryb, omletów, sosów do sałatek, potraw z makaronów, pizzy. Stanowi główny składnik włoskiego sosu pesto. Świeże liście bazylii są dodawane do sałatek, małe liście są używane w całości a większe rwane są na kawałki. Do gotowanych potraw najlepiej bazylię dodać pod koniec gotowania. Liście służą również do aromatyzowania octu i oliwy. Doskonale komponuje się z pomidorami i czosnkiem. Bazylia pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów i działa pobudzająco. Odstrasza owady.