Jeśli mam być szczera...nie przepadam za kanapkami. „Dolegliwość” ta dręczy mnie odkąd pamiętam. Na śniadanie kanapka, na drugie śniadanie podczas zajęć kanapka, normalny obiad w domu i na kolację...tak...kanapka. Kiedy więc poszłam do pracy, w której jest lodówka i mikrofala, powiedziałam dość! Przypadkiem przeglądając kulinarny blog przeczytałam o bento. Niesamowicie mi się to spodobało. Bento to rodzaj japońskiego posiłku zabieranego na wynos: do pracy, na zajęcia, po prostu wszędzie. Tradycyjnie składa się z ryżu, warzyw i ewentualnie ryby lub mięsa. Nie należy też zapominać o deserze. Jest to po prostu porządne danie. A wszystko zapakowane w specjalne pojemniki z plastiku lub drewna.
To co mi się w tym pomyśle najbardziej spodobało, poza brakiem kanapek oczywiście, to niesamowita kreatywność. Brak przegródek? Nie ma problemu, można je stworzyć za pomocą silikonowych foremek na babeczki. Danie wygląda nudno? Skorzystaj z gotowych foremek do ugniatania ryżu, dekoracji czy pisaków. Szkolne bento dla małych dzieci to małe arcydzieło pełne są hello kitty czy serduszek. No i zdrowia, oczywiście. Do pojemników wkłada się warzywa, owoce. Z racji ilości, nie je się wszystkiego na raz, a racjonalnie rozkłada na cały dzień.
Popijasz kawę, wyjmujesz z bento pączka. Masz ochotę pochrupać, sięgasz po pokrojone w słupki marchewki. Resztę zjadasz, gdy robisz przerwę na obiad. Bento mobilizuje nas do przygotowania bardziej wartościowego posiłku i nie wyskakiwania do fastfooda. Czy jest to tylko japoński pomysł? Oczywiście, że nie! Bento w innych krajach to po prostu lunchbox, a u nas menażka. Jednak Japończycy przykładają szczególną wagę do tego, co znajduje się w pojemnikach. Mimo że na mieście dostępne są już gotowe zestawy wciąż większość przygotowuje je w domu. I to chyba najzdrowszy pomysł, by wiedzieć, co się je.
A oto moje pierwsze bento z cukinią:
SKŁADNIKI:
ryż 5 łyżek
kasza jaglana 5 łyżek
cukinia 1 szt
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
kiełbasa biała 1 szt
sałata 2 liście
oliwki zielone 10 szt
jogurt naturalny 1/2 szkl
pieprz 1 szcz
czosnek 2 ząbki
oregano 1 łyżeczka
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, oregano, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotujemy do miękkości ryż z kaszą. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, koimy w plastry. Cukinię układamy na patelni grillowej i posypujemy ostrą papryką oraz ziołami. Smażymy z obu stron. Gotujemy również kiełbaskę i koimy w słupki. Układamy jak na zdjęciu razem z oliwkami i umytą sałatą. Ryż nakładamy do filiżanki i tak uzyskuję powyższy kształt. Podajemy z sosem. W następnym wpisie: test pojemnika na bento i kolejny przepis.
To co mi się w tym pomyśle najbardziej spodobało, poza brakiem kanapek oczywiście, to niesamowita kreatywność. Brak przegródek? Nie ma problemu, można je stworzyć za pomocą silikonowych foremek na babeczki. Danie wygląda nudno? Skorzystaj z gotowych foremek do ugniatania ryżu, dekoracji czy pisaków. Szkolne bento dla małych dzieci to małe arcydzieło pełne są hello kitty czy serduszek. No i zdrowia, oczywiście. Do pojemników wkłada się warzywa, owoce. Z racji ilości, nie je się wszystkiego na raz, a racjonalnie rozkłada na cały dzień.
Popijasz kawę, wyjmujesz z bento pączka. Masz ochotę pochrupać, sięgasz po pokrojone w słupki marchewki. Resztę zjadasz, gdy robisz przerwę na obiad. Bento mobilizuje nas do przygotowania bardziej wartościowego posiłku i nie wyskakiwania do fastfooda. Czy jest to tylko japoński pomysł? Oczywiście, że nie! Bento w innych krajach to po prostu lunchbox, a u nas menażka. Jednak Japończycy przykładają szczególną wagę do tego, co znajduje się w pojemnikach. Mimo że na mieście dostępne są już gotowe zestawy wciąż większość przygotowuje je w domu. I to chyba najzdrowszy pomysł, by wiedzieć, co się je.
A oto moje pierwsze bento z cukinią:
SKŁADNIKI:
ryż 5 łyżek
kasza jaglana 5 łyżek
cukinia 1 szt
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
kiełbasa biała 1 szt
sałata 2 liście
oliwki zielone 10 szt
jogurt naturalny 1/2 szkl
pieprz 1 szcz
czosnek 2 ząbki
oregano 1 łyżeczka
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, oregano, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotujemy do miękkości ryż z kaszą. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, koimy w plastry. Cukinię układamy na patelni grillowej i posypujemy ostrą papryką oraz ziołami. Smażymy z obu stron. Gotujemy również kiełbaskę i koimy w słupki. Układamy jak na zdjęciu razem z oliwkami i umytą sałatą. Ryż nakładamy do filiżanki i tak uzyskuję powyższy kształt. Podajemy z sosem. W następnym wpisie: test pojemnika na bento i kolejny przepis.