Bób - kalorie
Młody bób to warzywo nie tylko smaczne, lecz także niskokaloryczne. 1 szklanka ugotowanego bobu ma 187 kcal, zobacz też: ile kalorii ma garść bobu. Bób jest niskokaloryczny, jednak niezwykle sycący (jak zresztą wiele roślin strączkowych).
Po to pożywne warzywo warto sięgać właśnie w sezonie - młody bób można jeść nawet na surowo. Doskonale smakuje także bób ugotowany z dodatkiem soli.
Bób - wartości odżywcze
Bób jest idealnym źródłem białka dla wegan i wegetarian. W 100 g młodego bobu znajdziemy około 7 g białka i 14 g węglowodanów, przy tym jest niemal pozbawiony tłuszczu. Zobacz: co warto wiedzieć na temat bobu?
Szklanka ugotowanego bobu pokrywa niemal połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Osoby często spożywające bób skarżą się na jego działanie wzdymające - powoduje gazy, a zwłaszcza na surowo jest ciężkostrawny. Aby zmniejszyć dolegliwości związane z jedzeniem bobu warto przyprawiać dania kminkiem, do potraw włączyć koper włoski, miętę i rumianek.
Diabetycy powinni jednak uważać na gotowany bób - bób po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny.
Jakie witaminy ma bób?
Bób to warzywo niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Jest źródłem żelaza, wapnia, sodu, miedzi, magnezu i cennych folianów. Jakie witaminy znajdziesz w bobie? Przede wszystkim witaminę K, ryboflawinę oraz tiaminę, zawiera także witaminy C i E.
Na bób warto zwrócić uwagę także ze względu na to, że jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Bób wspomaga odchudzanie, wspomaga pracę jelit, pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Uważa się także, że bób wykazuje działanie antynowotworowe, zdaniem ekspertów regularne spożywanie bobu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Zobacz też: Jak zrobić pastę z bobu?