Jak długo gotować młody bób?

Zbyt długi czas gotowania bobu pozbawia warzywo cennych składników. Zobacz, jak długo gotować młody bób by był smaczny i zdrowy. Oto odpowiedni czas gotowania bobu: od 10 do 25 minut. Im krócej tym lepiej - czy wiesz, że młody bób możesz jeść także na surowo?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak długo gotować młody bób?
fot. Adobe
Bób może być podawany jako przekąska, a po okraszeniu także jako danie obiadowe. Jest dość ciężkostrawny, dlatego należy rozsądnie dobierać dodatki do niego i postawić np. na świeży koperek.

Jak gotować młody bób?


Młody bób można gotować na dwa sposoby:
  • w lekko osolonej wodzie,
  • na parze.
Do gotowania na parze można użyć specjalnego parowaru, garnka do gotowania na parze lub też koszyczka, który wkłada się do garnka z niewielką ilością wody.

Gotując bób w tradycyjny sposób, można do wody dodać gałązkę kopru – dzięki temu bób utraci swoje wzdymające właściwości, a jednocześnie wzmocni się jego smak.

Jak długo gotować młody bób?


Im dłużej gotuje się warzywa, tym więcej tracą cennych substancji odżywczych. W przypadku świeżych warzyw czas gotowania może być bardzo krótki. Młody bób należy gotować 10-15 minut. Starszy, który ma już twardszą skórkę, można gotować 25 minut.

Z czym podawać młody bób?


Młody bób przed podaniem należy przepłukać wodą. Serwuje się go bez dodatków – ma intensywny, charakterystyczny słony smak, dlatego nie ma potrzeby, żeby go doprawiać. Młodego bobu nie trzeba obierać z łupinek, ponieważ są one miękkie i jak najbardziej jadalne. Młody bób można także mrozić.

Przy starszym należy już pozbyć się skórek, ponieważ będą łykowate. Można jednak go okrasić np. rozpuszczonym masłem lub podsmażoną bułką tartą. Bób można wykorzystać także do przygotowania innych dań, np. pasty, jarskich kotletów lub sałatek.

Zobacz też: Jak zrobić pastę z bobu?