Bób to jedno z warzyw strączkowych o szeregu cennych właściwości prozdrowotnych. Wśród znajduje się duża zawartość kwasu foliowego, fosforu oraz potasu. Są to jednak składniki, które ulegają rozkładowi pod wpływem zbyt długiego gotowania. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć jak długo gotować bób.
Jak długo gotuje się bób?
Długość gotowania uzależniona jest od wieku warzywa, stanu jego świeżości oraz metody gotowania bobu. Oto jak przedstawiają się czasy (liczone od momentu wrzucenia bobu na wrzącą wodę) w poszczególnych przypadkach:
a) Gotowanie w garnku z wodą:
- Świeży młody bób – ok. 10 minut;
- Świeży stary bób (pod koniec sezonu) – min. 20 minut;
- Bób mrożony – min. 20 minut.
b) Gotowanie na parze:
- Świeży młody bób – 15 – 20 minut;
- Świeży stary bób – min. 20 minut;
- Mrożony bób – min. 25 minut.
Uwaga: Jeśli planujemy wykorzystać bób do zrobienia pasty, wówczas warto go gotować nieco dłużej. Dzięki temu jego konsystencja będzie bardziej mazista a samo warzywo łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Jak sprawdzić, czy bób jest już gotowy?
Jeśli nie posiadamy w domu minutnika a dodatkowo zapomnieliśmy spojrzeć na zegarek – bez obaw. Również i bez precyzyjnego określenia czasu możemy sprawdzić, czy warzywa są już ugotowane. Oznaką tego, że bób jest gotowy, jest to, iż posiada on pomarszczoną skórkę.
Jeśli jednak dalej posiadamy wątpliwości, możemy po prostu sprawdzić przy pomocy widelca, czy nasiona są miękkie. Jeśli widelec gładko wchodzi w miąższ, można uznać, że bób jest gotowy do spożycia.
Jeśli jednak dalej posiadamy wątpliwości, możemy po prostu sprawdzić przy pomocy widelca, czy nasiona są miękkie. Jeśli widelec gładko wchodzi w miąższ, można uznać, że bób jest gotowy do spożycia.
SylaUla