Bób to pyszne i bardzo wartościowe ziarna, którymi zajadamy się w sezonie wiosenno-letnim. Dobrym pomysłem, by zachować jego smak na zimowe dni jest mrożenie. Najlepiej wykorzystać do tego celu jeszcze młode ziarna, najsmaczniejsze będą te z końca czerwca lub początku lipca.
Bób blanszowany
Jak mrozić surowy albo blanszowany bób?
Bób możemy przed zamrożeniem blanszować lub zamrozić surowy. Zobacz też: Wszystko, co musisz wiedzieć na temat bobu!Bób blanszowany
- Wyłuskany i umyty bób wkładamy na sitku do garnka z wrzącą wodą na około 2 minuty.
- Następnie szybko przekładamy go na cedzak i przelewamy obficie bardzo zimną wodą.
- Czekamy aż obcieknie i dokładnie suszymy na ręcznikach papierowych.
- Tak wysuszony bób wkładamy do woreczków i mrozimy.
- Bób łuskamy i myjemy.
- Dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami.
- Następnie wkładamy ziarna do woreczków i mrozimy.
Spróbuj też zamrozić młody bób w strąkach - bez wcześniejszego łuskania. To także świetny dodatek do dań w sezonie zimowym!