Boćwina - nie mylić z botwiną

Co takiego mają w sobie te zielone liście, że należą (obok szpinaku) do najpopularniejszych włoskich warzyw?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Boćwina - nie mylić z botwiną

Boćwina lub burak liściowy (szpinakowy) w języku włoskim: "bietola" jest rośliną mało znaną w naszym kraju. Wywodzi się z basenu Morza śródziemnego, uprawiana wyłącznie dla liści jest rośliną jednoroczną.

Choć roślina dostępna jest na rynku włoskim przez cały rok. to najbardziej smakuje jednak wiosną. Bietola ma kruche, delikatne liście o ciemnozielonym zabarwieniu i grubą, jasną, mięsistą łodyżkę (również jadalną).

Liście są bogactwem witamin i związków mineralnych. Zawierają między innymi magnez i żelazo. Warzywo to doceniane jest przez dorosłych i wywołuje grymas na twarzy dzieciaków gości w kuchni włoskiej na co dzień - podobnie jak popularny szpinak.

Warzywo jest doskonałym składnikiem farszów, zapiekanek, dodatkiem do zup, jajecznicy, może być podawane jako samodzielne danie z pieczywem lub jako pyszny dodatek do mięsa.

Przyrządza się je podobnie jak szpinak. Najpierw umyte liście należy ugotować w osolonej wodzie (bardzo krótko, ale łodyżki można wrzucić wcześniej i gotować trochę dłużej), odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę z czosnkiem i podsmażyć pokrojone liście. Przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, octem winnym lub posypać startym parmezanem.

Polecam przepis na tartę serową z boćwiną (bietolą)