Bratki polne, a dokładnie ziele tego kwiatu, zbiera się i wykorzystuje w celach leczniczych. Zbiory odbywają się dwa razy do roku: w maju i czerwcu oraz we wrześniu i październiku. Zrywać kwiaty należy tylko przy słonecznej pogodzie.
Bratek polny ma działania:
- napotne,
- wykrztuśne,
- moczopędne,
- czyszczące krew,
- wzmacniające naczynia.
Bratki polne stosuje się w :
- przeziębieniach przebiegających z wysoką gorączką,
- w zapaleniach dróg oddechowych z suchym uporczywym kaszlem,
- w chorobach układu moczowego z utrudnionym oddawaniem moczu, w zakażeniach moczowych i kamicy moczowej,
- w skazie naczyniowej z nadmiernym pękaniem naczyń włoskowatych, w retinopatii cukrzycowej,
- w nadciśnieniu tętniczym,
- w trądziku młodzieńczym i innych chorobach skóry o charakterze wyprysku, liszaju rumieniowatym,
- w przypadkach wysypek uczuleniowych po niektórych lekach.
Najczęściej suszone bratki polne wykorzystuje się do przygotowywania odwarów. Jedną łyżkę suszonego ziela zalewa się jedną szklanką wody i gotuje 5 - 10 minut w naczyniu pod przykryciem.
Po odstawieniu na 15 minut, kiedy odwar ostygnie, należy pić go w 1 -2 porcjach w wymienionych stanach chorobowych. Można go także wykorzystywać do przemywania zmienionych chorobowo miejsc. W przeziębieniach korzystne jest łączenie bratka polnego z kwiatami czarnego bzu.
Odkryj inne przepisy na dania z jadalnymi kwiatami! >>>
Nina W.
zewa
Też tak myślę :)