Coraz częściej w menu królują egzotyczne dania. Najpopularniejsze to sushi, które jemy pałeczkami. Jedną pałeczkę kładziemy u nasady kciuka. Drugą przytrzymujemy kciukiem i palcem wskazującym. Tylko tą pałeczką poruszamy nabierając jedzenie, dolna jest nieruchoma.
Krewetki często podawane są gotowe do jedzenia, wówczas używamy widelca. Ale jeżeli są w pancerzykach, to palcami delikatnie wykręcamy pancerzyki, oddzielając mięso.
Generalnie zasada jest taka, że gdy na stole stoi miseczka z wodą i plasterkami cytryny, to znaczy, że pojawią się dania, które jemy rękami. Do takich potraw zaliczamy między innymi karczochy. Najpierw odrywamy zielone liście, maczamy je w sosie i wysysamy miąższ. Po ich zjedzeniu usuwamy włókna, a miękkie serce karczochów wycinamy przy pomocy noża i widelca.
Do homara, ślimaków i langusty podawane są specjalne szczypce.
Krewetki często podawane są gotowe do jedzenia, wówczas używamy widelca. Ale jeżeli są w pancerzykach, to palcami delikatnie wykręcamy pancerzyki, oddzielając mięso.
Generalnie zasada jest taka, że gdy na stole stoi miseczka z wodą i plasterkami cytryny, to znaczy, że pojawią się dania, które jemy rękami. Do takich potraw zaliczamy między innymi karczochy. Najpierw odrywamy zielone liście, maczamy je w sosie i wysysamy miąższ. Po ich zjedzeniu usuwamy włókna, a miękkie serce karczochów wycinamy przy pomocy noża i widelca.
Do homara, ślimaków i langusty podawane są specjalne szczypce.