Chyba każdy z nas uwielbia, kiedy świeży chleb czy ciasto drożdżowe ma piękną, świecącą, zachęcającą do schrupania skórkę. Na co należy zwrócić uwagę, aby po zakończeniu kuchennych działań móc cieszyć się jej smakiem (i to nie tylko na wypiekach z ciasta)? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie.
Kiedy przygotujesz ciasto na chleb włóż go do formy, w której będziesz piec i wstaw na ok. 25 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmij szybko podpieczone ciasto z piekarnika i posmaruj oliwą. Następnie wstaw znowu do piekarnika i piecz dalej, dodając do czasu pieczenia 5 minut.
CIASTO DROŻDŻOWE, BUŁECZKI
Kiedy robisz bułeczki, np. maślane, posmaruj je roztrzepanym białkiem i żółtkiem, następnie posyp szczyptą cukru. Bułeczki będą dodatkowo słodkie o pięknym, błyszczącym wierzchu..
Glazura na ciasto drożdżowe wygląda podobnie, tylko że jajko wymieszać można z łyżką mleka. Tak przygotowaną glazurę wyłóż pędzelkiem na ciasto.
BISZKOPT
Upieczone ciasto można pokryć piękną morelową glazurą. Aby tego dokonać należy zagotować 10 dag cukru z 1/4 szklanki wody i dwiema łyżkami soku z cytryny. Gotuj, aż syrop stanie się klarowny. Połącz syrop z konfiturą z moreli i wyłóż na ciasto.
ŻEBERKA
Lubimy żeberka z pyszną, słodkawą skórką. Jak ją zrobić? Dwie łyżki miodu należy połączyć z łyżką koncentratu pomidorowego. Wymieszać. Przygotowaną miksturą należy obłożyć żeberka przed pieczeniem. Taką glazurą można także posmarować indyka.
Jak widać ciasta, mięsa, pieczywo - wszystko można potraktować najróżniejszymi glazurami. Dodadzą smaku, ale również nadadzą pięknego wyglądu. Warto wypróbować, polecam!
weronikaS
Nina W.
gosia47-47
cieszę się że się podobają :D