Schab to mięso pozyskiwane z części piersiowo-lędźwiowej świni. Prościej rzecz ujmując – są to mięśnie przy kręgosłupie. Można go kupić w wersji z kością lub bez. Najpopularniejszym a zarazem tradycyjnym polskim daniem są kotlety schabowe. Jak je przygotować?
Jak zrobić kotlet schabowy?
Kotlet schabowy przygotowywany jest z kawałka mięsa z fragmentem kości. Dzięki temu posiada on intensywniejszy smak. Najczęściej podaje się go z ziemniakami (całymi lub w formie puree) oraz surówką (np. mizerią).
Roladki schabowe przygotowywane są z mięsa bez kości. Są one świetną alternatywą dla kotletów, szczególnie, że można je zrobić z dowolnym farszem.
Jak zrobić schab ze śliwką?
Schab pieczony występuje w różnych konfiguracjach – w mleku, miodzie lub naszpikowany czosnkiem. Najpopularniejszy jest jednak schab ze śliwką. Podany na gorąco świetnie się sprawdzi na święta a na zimno – jako domowa wędlina.
Jak zrobić kotlet schabowy?
Kotlet schabowy przygotowywany jest z kawałka mięsa z fragmentem kości. Dzięki temu posiada on intensywniejszy smak. Najczęściej podaje się go z ziemniakami (całymi lub w formie puree) oraz surówką (np. mizerią).
- Do przygotowania kotletów schabowych będą potrzebne: schab z kością pokrojony na kotlety, bułka tarta, jajka, sól, pieprz, masło lub smalec. Opcjonalnie można wykorzystać także majeranek, paprykę łagodną lub ostrą, Maggi, etc.
- Kotlety należy rozbić tłuczkiem do mięsa – dzięki temu mięso łatwiej się usmaży i będzie miększe.
- W misce lub głębokim talerzu należy rozkłócić jajko razem z solą i pieprzem ewentualnie innymi przyprawami.
- W osobnym naczyniu należy umieścić bułkę tartą – ją również można dodatkowo wzbogacić suchymi przyprawami.
- Utłuczone kotlety moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy masło lub smalec a następnie umieszczamy na niej kotlety. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu kotlety można odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Roladki schabowe przygotowywane są z mięsa bez kości. Są one świetną alternatywą dla kotletów, szczególnie, że można je zrobić z dowolnym farszem.
- Do przygotowania roladek schabowych będą potrzebne: schab bez kości pokrojony na kotlety, sól, pieprz i inne przyprawy (np. papryka) oraz farsz, np.: ser w plastrach i szynka.
- Kotlety należy rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Na każdym kotlecie należy ułożyć farsz – w tym przypadku po plasterku sera i szynki. Całość zawijamy w roladkę i zabezpieczamy wykałaczkami.
- Roladki oprószamy mieszanką przypraw a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony.
- Gotowe roladki podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Jak zrobić schab ze śliwką?
Schab pieczony występuje w różnych konfiguracjach – w mleku, miodzie lub naszpikowany czosnkiem. Najpopularniejszy jest jednak schab ze śliwką. Podany na gorąco świetnie się sprawdzi na święta a na zimno – jako domowa wędlina.
- Aby zrobić schab ze śliwką będą potrzebne: duży kawałek schabu bez kości (ok. 1 kg), śliwki suszone lub wędzone, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, olej.
- Schab najpierw należy oczyścić ze wszelkich błonek i przerostów.
- Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą.
- W misce przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z przyprawami. Następnie smarujemy mieszanką mięso i odkładamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
- Śliwki parzymy wrzątkiem, odsączamy.
- Przy pomocy długiego cienkiego noża na środku mięsa robimy dziurę na wylot. Delikatnie manewrujemy nożem, poszerzając otwór.
- Do dziury wkładamy namoczone śliwki do momentu, aż całe mięso będzie nafaszerowane.
- Tak przygotowany schab obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni a następnie przekładamy do brytfanny.
- Naczynie umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczemy pod przykryciem ok. 50 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż pieczeń się przyrumieni.
- Gotowy schab kroimy w plastry i podajemy np. z ziemniakami i sosem śliwkowym.