Jak zrobić śledzie w oleju?

  • 1

Do zrobienia śledzi w oleju potrzebujemy jedynie śledzi, oleju oraz ulubionych przypraw i dodatków. Możemy za każdym razem dodawać inne.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zrobić śledzie w oleju?
fot. fotolia
Śledzie w oleju to danie, które bardzo często przygotowujemy z tych ryb. Jest ono proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego wielu składników.

Jak zrobić śledzie w oleju?

Składniki:
  • 500 g płatów śledziowych
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • kolorowy pieprz
  • 400 ml oleju
Wykonanie:
  • Filety śledziowe dokładnie myjemy , wkładamy do miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny, po tym czasie wymieniamy wodę i czekamy kolejne 2 godziny,
  • Następnie osuszamy filety papierowym ręcznikiem,
  • Śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do słoika z przyprawami, zalewamy olejem i lekko mieszamy. Słoik zakręcamy i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Jakie dodatki do śledzia w oleju?

Przepis podstawowy możemy modyfikować na różne sposoby za każdym razem używając innych dodatków.
  • Cebula- obieramy ją i kroimy w plastry bądź w piórka, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i studzimy. Tak przygotowaną dodajemy do śledzi i zalewamy olejem.
  • Musztarda – najlepsza będzie z gorczycą, smarujemy nią kawałki przygotowanego śledzia, wkładamy do słoików, dodajemy cebulę i zalewamy olejem.
  • Suszone owoce- dobrze sprawdzą się rodzynki, żurawina, czy suszone śliwki. Przed dodaniem ich do potrawy należy je namoczyć w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, a następnie ostudzić.
  • Koncentrat pomidorowy-  dodatek dwóch-trzech łyżek nada wspaniałego pomidorowego smaku.
  • Warzywa- mogą być świeże, na przykład papryka lub marynowane- suszone pomidory, czy ogórki konserwowe.
  • Zioła- świeże zioła nadadzą wspaniałego smaku, aromatu, a także potrawa dzięki nim będzie prezentować się bardzo efektownie.
  • Cytrusy- dodatek plastrów cytryny lub pomarańczy uczyni naszą potrawę bardziej orzeźwiającą.