Śledzie w oleju to danie, które bardzo często przygotowujemy z tych ryb. Jest ono proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego wielu składników.
Jak zrobić śledzie w oleju?
Składniki:
Przepis podstawowy możemy modyfikować na różne sposoby za każdym razem używając innych dodatków.
Jak zrobić śledzie w oleju?
Składniki:
- 500 g płatów śledziowych
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- kolorowy pieprz
- 400 ml oleju
- Filety śledziowe dokładnie myjemy , wkładamy do miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny, po tym czasie wymieniamy wodę i czekamy kolejne 2 godziny,
- Następnie osuszamy filety papierowym ręcznikiem,
- Śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do słoika z przyprawami, zalewamy olejem i lekko mieszamy. Słoik zakręcamy i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Przepis podstawowy możemy modyfikować na różne sposoby za każdym razem używając innych dodatków.
- Cebula- obieramy ją i kroimy w plastry bądź w piórka, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i studzimy. Tak przygotowaną dodajemy do śledzi i zalewamy olejem.
- Musztarda – najlepsza będzie z gorczycą, smarujemy nią kawałki przygotowanego śledzia, wkładamy do słoików, dodajemy cebulę i zalewamy olejem.
- Suszone owoce- dobrze sprawdzą się rodzynki, żurawina, czy suszone śliwki. Przed dodaniem ich do potrawy należy je namoczyć w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, a następnie ostudzić.
- Koncentrat pomidorowy- dodatek dwóch-trzech łyżek nada wspaniałego pomidorowego smaku.
- Warzywa- mogą być świeże, na przykład papryka lub marynowane- suszone pomidory, czy ogórki konserwowe.
- Zioła- świeże zioła nadadzą wspaniałego smaku, aromatu, a także potrawa dzięki nim będzie prezentować się bardzo efektownie.
- Cytrusy- dodatek plastrów cytryny lub pomarańczy uczyni naszą potrawę bardziej orzeźwiającą.
SylaUla