Czarny bez

  • 1

składnik soków, nalewek parę słów o nim

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Czarny bez
Czarny bez, zwany także bzem lekarskim, to krzew lub niskie drzewo rosnące na obrzeżach lasów, w zaroślach, przy zabudowaniach oraz ogrodach. W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno żółtobiaławe kwiaty bzu, jak i lśniące,czarne owoce, dojrzewające pod koniec lata. Czarny bez występuje często w kompozycji z kwiatem lipy. Jest środkiem napotnym, łagodnie przeczyszczającym i usuwającym nadmiar wody z organizmu. Napar z czarnego bzu podaje się w leczeniu przeziębień, reumatyzmu, rwy kulszowej, nerwobólów, jak również dla wzmocnienia układu odpornościowego. Nadaje się do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Nie wykazuje działań ubocznych. Należy zbierać tylko w pełni dojrzałe owoce, które po rozgnieceniu wydzielają czerwony sok. Zielone owoce bzu są trujące. Do spożycia nadają się wyłącznie owoce gotowane.