Czemu warto jadać kaszę gryczaną

Kasza kaszy nie równa i dlatego właśnie warto przyjrzeć się bliżej kaszy gryczanej. Jest smaczna i zdrowa!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czemu warto jadać kaszę gryczaną
fot. Fotolia

Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych gatunków kasz, nie jest zbożem, lecz pięknie pachnącą i ślicznie wyglądającą w ogrodzie rośliną o białych lub blado różowych kwiatach. Ten kwitnący w lipcu i w sierpniu rodzaj kaszy, oprócz walorów estetycznych, ma także bardzo wiele właściwości prozdrowotnych.

Po pierwsze, jest bardzo bogatym źródłem białka i błonnika. Tego pierwszego budulca ma znacznie więcej niż rośliny strączkowe. Białko pochodzące z kaszy gryczanej jest także o wiele łatwiej przyswajalne, dzięki czemu stanowi ona jeden z fundamentów diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto, jest także bardzo bogatym źródłem dość nietypowych, choć niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których sami nie wytwarzamy, lecz musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Mówimy o lizynie i tryptofanie.

Inne właściwości prozdrowotne, to także bogactwo witamin grupy B, a także soli mineralnych i wcześniej już wspomnianego błonnika. Zawiera także jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczycy. Kasza gryczana zawiera także spore ilości zdrowych węglowodanów i tłuszczu, jednak nie zapominajmy, że te składniki są bardzo ważne w zbilansowanej diecie, by zachować odpowiednią równowagę i przede wszystkim zdrowie.

Liście gryki natomiast, stosuje się w leczeniu żylaków, hemoroidów, mają także działanie zapobiegające krwawieniom.
W sklepach można kupić już kilka odmian kaszy gryczanej, paloną (bardziej wyrazisty smak), nieprażoną, a także kaszę krakowską, która wielkością przypomina bardzo popularną kaszę jęczmienną. Kasza gryczana ma zatem także kilka stopni rozdrobnienia. Można nabyć zarówno kaszę o większych, jak i zupełnie małych ziarenkach. Co kto lubi. Smacznego i na zdrowie!

Polecamy: pyszny przepis na kaszę gryczaną >>>