5 tys. lat temu trafił do Egiptu potem rozprzestrzenił się po całej półkuli północnej. Starożytni Rzymianie i Grecy cenili go tak bardzo, że składali z niego ofiary bogom. Wykorzystujemy zwykle tylko podziemną cebulkę, nazywaną główką, złożoną z ząbków. Możemy także wykorzystywać kwiaty tej rośliny posypując nimi sałatki i surówki. Młode pędy można przyrządzać jak szparagi. Czosnek ma ostry, charakterystyczny smak i zapach. Zawiera olejki lotne m.in. allicinę, a także fitoncydy, białka, cukry, siarkę, magnez, żelazo, fosfor, sód, wapń, potas; witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Działa bakteriobójczo, reguluje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom, powoduje zwiększone wydzielanie żółci. Poprawia ukrwienie naczyń wieńcowych rozszerzając naczynia krwionośne i lekko obniżając ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu. Korzystnie wpływa także na drogi oddechowe i pomaga zwalczać infekcje dróg moczowych. Aby lepiej wykorzystać jego leczniczą moc powinno się łączyć go z mlekiem. W medycynie ludowej czosnek stosuje się do smarowania po ukąszeniach owadów. W kuchni używamy zwykle czosnku w postaci świeżych główek, krojąc je, siekając albo rozcierając. Dostępny jest także czosnek suszony w płatkach, zmielony i granulowany. Czosnek jest bardzo intensywny i powinniśmy stosować go z umiarem. Nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs. Można do dodać do zup, dań warzywnych, sałatek, sosów, kanapek, twarogu, masła. Pamiętajmy jednak, że poddany obróbce cieplnej traci wiele swoich właściwości leczniczych a także aromatycznych. Jest bardzo popularną przyprawą w wielu kuchniach świata. Kiedyś wierzono, że czosnek jest najlepszą bronią przed czarną magią i wampirami.