Pochodzi z Dalekiego Wschodu (Chiny, Indie). Najpierw była bardziej znana jako roślina ozdobna, a dopiero potem jako warzywo. Obecnie jest powszechnie uprawiana w rejonach o ciepłym klimacie. W Polsce uprawiana raczej amatorsko. Częścią jadalną jest mięsista jagoda kształtu gruszkowatego, jajowatego lub cylindrycznego o długości 10-20 cm, z błyszczącą skórką, najczęściej koloru fioletowego.
Owoce osiągają masę 200-300 g. Miąższ ścisły, biały lub zielonkawy. Ceniona jest przede wszystkim za walory smakowe, gdyż wartości odżywcze ma niewielkie (owoce zawierają glukozę i związki mineralne fosforu i wapnia). Jest niskokaloryczna, obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia wydalanie płynów z organizmu, co sprzyja długowieczności.
Można ją spożywać duszoną z innymi warzywami, panierowaną, faszerowaną ryżem z mięsem, warzywami lub grzybami, zapiekaną w piekarniku lub na grillu. Jest wyśmienitym elementem szaszłyków.
Owoce osiągają masę 200-300 g. Miąższ ścisły, biały lub zielonkawy. Ceniona jest przede wszystkim za walory smakowe, gdyż wartości odżywcze ma niewielkie (owoce zawierają glukozę i związki mineralne fosforu i wapnia). Jest niskokaloryczna, obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia wydalanie płynów z organizmu, co sprzyja długowieczności.
Można ją spożywać duszoną z innymi warzywami, panierowaną, faszerowaną ryżem z mięsem, warzywami lub grzybami, zapiekaną w piekarniku lub na grillu. Jest wyśmienitym elementem szaszłyków.