Dłużej magazynowane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki, w których znajdują się trujące substancje. Pamiętajmy aby podczas obierania starannie wycinać wszystkie kiełki.
Dłużej magazynowane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki, w których znajdują się trujące substancje. Pamiętajmy aby podczas obierania starannie wycinać wszystkie kiełki.
Kiedy obieramy ziemniaki pamiętajmy zatem, że obrać je bardzo dokładnie i wyciąć szczegółowo znajdujące się na nich kiełki. Kiełkujących ziemniaków nie należy gotować w łupinach. Jeżeli natomiast zzielenieją, należy bardzo szybko je wyrzucić, ponieważ są szkodliwe dla naszego zdrowia i najlepiej nie narażać się na problemy.
Badania dowodzą, że zjedzenie kilku ziemniaków, w których znajduje się szkodliwa substancja (w przypadku, gdy niedokładnie pozbędziemy się kiełków), spowoduje problemy w układzie pokarmowym. Konsekwencje spożycia takich ziemniaków są na tyle poważne, że powodują także inne, bardzo poważne jednak, problemy zdrowotne. Są to biegunki, które mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu czy stany zapalne nerek.
Zatrucie przypomina grypę, dlatego czasami łatwo jest się pomylić i źle zdiagnozować chorobę. Jeżeli mamy gorączkę, bóle i zawroty głowy, biegunkę czy poty, musimy sprawdzić, czy nie jedliśmy ziemniaków, które miały kiełki.
Kiełki na ziemniakach są zatem bardzo trujące. Nie można tego pod żadnym pozorem lekceważyć, ponieważ może się to skończyć tragicznie.
Ogólnie o ziemniakach
Ziemniaki wcale nie są takie tuczące, jak się powszechnie o nich twierdzi. W ziemniakach znajduje się dużo witaminy C. Ziemniaki należy gotować w jak najmniejszej ilości wody.
Nie wolno jeść ziemniaków surowych, ponieważ powodują one gorączkę. Te części ziemniaka, które są zielone, są trujące. Nie wolno również spożywać ziemniaków, którym zzieleniała skórka. Mogą również poważnie zaszkodzić.
Ziemniaki, które przeznaczone są do dalszej obróbki najlepiej gotować jest w łupinach. Należy je obierać cieniej - wtedy też są mniejsze straty, to także sposób na zaoszczędzenie czasu. Ziemniaki, które gotuje się w łupinach powinny być nieuszkodzone oraz najlepiej, żeby miały jednakową wielkość.
Ziemniaki należy przechowywać w ciemnym bądź zacienionym pomieszczeniu. Surowe ziemniaki barwią skórę rąk.
Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych. Wywodzą się z Andów. Zostały tam udomowione około osiem tysięcy lat temu. Do Europy ziemniak przywędrował pod koniec XVI wieku. Współcześnie ziemniak to czwarta roślina uprawna pod względem produkcji.
Dziś, w wyniku różnych krzyżówek oraz selekcji, powstało około tysiąca odmian uprawnych ziemniaka.
Właściwie wszystkie odmiany ziemniaka jadalnego cechuje owalny kształt bulw oraz podobna bądź taka sama wielkość. Poza tym te ziemniaki mają też gładką skórę i odznaczają się dobrym zapachem oraz smakiem.
Polska jest czołowym producentem ziemniaków w całej Europie. Ciekawostką jest także to, że to właśnie Polacy górują w ilości sprzedawanych ziemniaków. Niemcy zjadają o połowę mniej ziemniaków niż Polacy. Spożywanie ziemniaków jest mimo to z roku na rok coraz mniejsze.
Właściwości ziemniaków
Ziemniaki w 80% składają się z wody. Około 3% stanowi błonnik, ok. 15% węglowodany, ok. 2% to białko. Reszta składników ziemniaka to tłuszcze, minerały oraz witaminy (ok. 1,1%).
Dość rozpowszechniony jest pogląd, że ziemniaki to warzywa, które tuczą, dlatego należy ograniczać ich spożycie. Oczywiście, jeżeli ugotowanego ziemniaka polejemy tłuszczem z patelni i zjemy z kotletem, nie możemy powiedzieć, że w tej konfiguracji to warzywo jest zdrowe.
Najlepiej przyrządzić gotowanego ziemniaczka i podać go ze świeżym koperkiem, jogurtem czy lekko sałatką warzywną. Wtedy na pewno nie będzie on przygotowany w kaloryczny sposób.
Zatem, ziemniaki tuczą tylko wtedy, kiedy podamy je z mięsem czy tłuszczem. W 100 gramach ziemniaka jest zaledwie około 80 kalorii. Ziemniaki można z powodzeniem zjeść z jajkiem sadzonym czy zsiadłym mlekiem. Smakuje wtedy naprawdę wyśmienicie.
Ziemniaki, gotowane ziemniaki, są polecane osobom, które cierpią na choroby związane z układem pokarmowym. Ziemniaki mogą jeść nawet malutkie dzieci czi ktoś, kto wraca do zdrowia po chorobie.
Zawarty w ziemniakach błonnik ułatwia trawienie. To nie wszystko. Ziemniaki zwalczają także biegunkę, czy pomagają osobom, które cierpią z powodu zaparć. Kiedyś wrzodu żołądka leczyło się w ten sposób, że pito regularnie sok z surowych ziemniaków.
Asieczka
MADZIALENKA
alka6543
justka