Trud związany z planowaniem jadłospisu bardzo się opłaca. Możemy w ten sposób nie tylko oszczędzić czas, usprawnić przygotowywanie posiłków, ale także zapewnić rodzinie urozmaicone, pełnowartościowe odżywianie.
Planując jadłospis zadbajmy o to, by w każdym posiłku znalazł się co najmniej jeden artykuł z każdej grupy produktów żywnościowych.
Powinniśmy więc uwzględnić:
- produkty zbożowe (pieczywo jasne i ciemne, kasze, makarony), a także fasolę i groch
- mleko i jego przetwory (przynajmniej w dwóch posiłkach)
- artykuły wysokobiałkowe (jaja, drób, ryby, mięso, wędliny)
- warzywa i owoce (głównie surowe albo przygotowane na parze)
- tłuszcze
Te same produkty nie powinny być składnikami różnych potraw w jednym posiłku np. jeśli ryż jest dodatkiem do zupy, nie podaje się go do drugiego dania. Należy także unikać stosowania produktów z tej samej grupy (z wyjątkiem warzyw i owoców) w jednym posiłku np. klusek i kasz.
W dobrze zaplanowanych jadłospisach te same potrawy nie powtarzają się w ciągu tygodnia. Jadłospisy, które przewidują co najmniej 3 posiłki dziennie sprzyjają zachowaniu umiaru w jedzeniu, a więc utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Starajmy się dobierać tak produkty, aby powstały z nich dani kolorowe, apetyczne, smaczne i łatwo strawne. Przyrządzając dania na różne sposoby (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie, zapiekanie) unikniemy monotonii smaku, barwy i aromatu.
Planowanie jadłospisu jest niezwykle ważne w rodzinach, których członkowie mają zróżnicowane zalecenia dietetyczne. Możemy regulować objętość porcji (np. młodzieży i osobom pracującym fizycznie trzeba podawać większe porcje), zastępować jedne produkty innymi produktami (np. wzdymającą kapustę zastąpimy łatwo strawnymi buraczkami), stosować różne sposoby przyrządzania dań (np. smażone mięso dla zdrowych osób, a dla osób będących na diecie - mięso gotowane bądź przyrządzone na parze). Możemy również dobierać różne dodatki do potraw i przyprawy, a także napoje.
Planując jadłospis uwzględnijmy także produkty sezonowe, zwłaszcza warzywa i owoce, których jest wtedy pod dostatkiem. Istotne jest także przestrzeganie stałych pór posiłków i zachowywanie co najmniej 3-godzinnych przerw między nimi.
Planując jadłospis zadbajmy o to, by w każdym posiłku znalazł się co najmniej jeden artykuł z każdej grupy produktów żywnościowych.
Powinniśmy więc uwzględnić:
- produkty zbożowe (pieczywo jasne i ciemne, kasze, makarony), a także fasolę i groch
- mleko i jego przetwory (przynajmniej w dwóch posiłkach)
- artykuły wysokobiałkowe (jaja, drób, ryby, mięso, wędliny)
- warzywa i owoce (głównie surowe albo przygotowane na parze)
- tłuszcze
Te same produkty nie powinny być składnikami różnych potraw w jednym posiłku np. jeśli ryż jest dodatkiem do zupy, nie podaje się go do drugiego dania. Należy także unikać stosowania produktów z tej samej grupy (z wyjątkiem warzyw i owoców) w jednym posiłku np. klusek i kasz.
W dobrze zaplanowanych jadłospisach te same potrawy nie powtarzają się w ciągu tygodnia. Jadłospisy, które przewidują co najmniej 3 posiłki dziennie sprzyjają zachowaniu umiaru w jedzeniu, a więc utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Starajmy się dobierać tak produkty, aby powstały z nich dani kolorowe, apetyczne, smaczne i łatwo strawne. Przyrządzając dania na różne sposoby (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie, zapiekanie) unikniemy monotonii smaku, barwy i aromatu.
Planowanie jadłospisu jest niezwykle ważne w rodzinach, których członkowie mają zróżnicowane zalecenia dietetyczne. Możemy regulować objętość porcji (np. młodzieży i osobom pracującym fizycznie trzeba podawać większe porcje), zastępować jedne produkty innymi produktami (np. wzdymającą kapustę zastąpimy łatwo strawnymi buraczkami), stosować różne sposoby przyrządzania dań (np. smażone mięso dla zdrowych osób, a dla osób będących na diecie - mięso gotowane bądź przyrządzone na parze). Możemy również dobierać różne dodatki do potraw i przyprawy, a także napoje.
Planując jadłospis uwzględnijmy także produkty sezonowe, zwłaszcza warzywa i owoce, których jest wtedy pod dostatkiem. Istotne jest także przestrzeganie stałych pór posiłków i zachowywanie co najmniej 3-godzinnych przerw między nimi.