Dekorowanie tortów i ciast

Kilka porad dotyczących dekorowania tortów i ciast .

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dekorowanie tortów i ciast
Torty i ciasta dekorujemy dopiero, gdy wystygną (zwłaszcza, jeśli używamy kremów, bitej śmietany czy polewy czekoladowej)

- polewa nie wsiąknie w ciasto, jeśli najpierw posmarujesz je cienką warstwą ciepłej marmolady.

- do lukru dodaj kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy - będzie bardziej aromatyczny, a jeśli dodasz soku wiśniowego, lukier będzie różowy.

- lukier na torcie wygładzaj nożem ogrzanym w gorącej wodzie.

- Zanim udekorujesz ciasto soczystymi owocami, posyp jego powierzchnię bułką tartą, albo jeszcze lepiej mielonymi migdałami lub orzechami.

- ciasta z polewą są dłużej świeże i trzymają wilgoć. Najprostsze dekoracje:

- wiórki czekoladowe to prosta i efektowna dekoracja. Wystarczy zetrzeć czekoladę na tarce o dużych oczkach. Postaraj się, aby wiórki były jak najdłuższe. Tabliczkę czekolady dobrze jest najpierw schłodzić.

- prosta polewa do ciasta: rozpuść czekoladę z odrobiną margaryny.