Torty i ciasta dekorujemy dopiero, gdy wystygną (zwłaszcza, jeśli używamy kremów, bitej śmietany czy polewy czekoladowej)
- polewa nie wsiąknie w ciasto, jeśli najpierw posmarujesz je cienką warstwą ciepłej marmolady.
- do lukru dodaj kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy - będzie bardziej aromatyczny, a jeśli dodasz soku wiśniowego, lukier będzie różowy.
- lukier na torcie wygładzaj nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
- Zanim udekorujesz ciasto soczystymi owocami, posyp jego powierzchnię bułką tartą, albo jeszcze lepiej mielonymi migdałami lub orzechami.
- ciasta z polewą są dłużej świeże i trzymają wilgoć. Najprostsze dekoracje:
- wiórki czekoladowe to prosta i efektowna dekoracja. Wystarczy zetrzeć czekoladę na tarce o dużych oczkach. Postaraj się, aby wiórki były jak najdłuższe. Tabliczkę czekolady dobrze jest najpierw schłodzić.
- prosta polewa do ciasta: rozpuść czekoladę z odrobiną margaryny.
- polewa nie wsiąknie w ciasto, jeśli najpierw posmarujesz je cienką warstwą ciepłej marmolady.
- do lukru dodaj kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy - będzie bardziej aromatyczny, a jeśli dodasz soku wiśniowego, lukier będzie różowy.
- lukier na torcie wygładzaj nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
- Zanim udekorujesz ciasto soczystymi owocami, posyp jego powierzchnię bułką tartą, albo jeszcze lepiej mielonymi migdałami lub orzechami.
- ciasta z polewą są dłużej świeże i trzymają wilgoć. Najprostsze dekoracje:
- wiórki czekoladowe to prosta i efektowna dekoracja. Wystarczy zetrzeć czekoladę na tarce o dużych oczkach. Postaraj się, aby wiórki były jak najdłuższe. Tabliczkę czekolady dobrze jest najpierw schłodzić.
- prosta polewa do ciasta: rozpuść czekoladę z odrobiną margaryny.