Desery - to różnego rodzaju danie słodkie. Dotychczas zwracano za małą uwagę na ich wartości odżywcze, oceniając je tylko pod względem smakowym. A przecież zależnie od rodzaju użytych do ich sporządzenia surowców mają często wysoką wartość odżywczą, przy tym oczywiście zawsze charakteryzują się dużymi walorami smakowymi. Desery z mleka i sera dostarczają takich cennych składników odżywczych jak: wapń, pełnowartościowe białko, witamina B2. Desery z jajek, poza najwyższej wartości białkiem, witaminę A oraz żelazo. Desery z owoców głównie witaminę C i prowitaminę A, czyli karoten, jak również składniki mineralne. Różnorodność produktów stosowanych do sporządzenia deserów wpływa na urozmaicenie naszego jadłospisu. Desery mogą być także cennym uzupełnieniem posiłku podstawowego. Większość z nich jak na przykład musy, suflety, budynie, kremy, galaretki, mleczka zalicza się do potraw lekko strawnych. Mogą one stanowić także wartościowe danie podwieczorkowe dla dzieci, szczególnie gdy podaje się je z dodatkiem owoców świeżych czy też konserwowych.