Gdy przyjrzymy się dzikiej róży i spróbujemy zapoznać się z jej walorami to szybko okaże się, że dzika róża właśnie ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni jak i lecznictwie.
- konfitury, używamy do tego celu płatków i to własnie między innymi w pączkach zajadamy się pyszną konfiturą z róży
- dżemy, syropy czy różne soki robimy z owoców róży ale trzeba je bardzo dokładnie umyć i oczyścić dokładnie z nasionek. A potem długa ale warta zachodu praca z dalszym przetworzeniem owoców róży
- zarówno owoc jak i płatki wykorzystywane są do produkcji herbaty
- kwiaty mogą być także kandyzowane i stanowią piękną ozdobę np. tortów
- z dzikiej róży możemy także zrobić wino, nalewki lub napary
Ale kuchnia to nie wszystko dzika róża świetnie sprawdza się w lecznictwie. I tak w celach leczniczych wykorzystuje się owoce róży, które należy zbierać czerwone i dobrze dojrzałe ale jeszcze dość twarde i nie przemarznięte. I co ważne zbiera się je suchą porą, gdy rosa opadnie.
Dzika róża ma działanie wzmacniające, moczopędne, żółciopędne, ściągające i regulujące przemianę materii.
Jeśli chodzi o stosowanie to stosuje się ją w celach leczniczych przeważnie na napary lub odwary a także dżemy i konfitury, które pomagają na:
- bezsenność
- niedobory witaminy C
- nadmierną pobudliwość nerwową
- chorobę zwyrodnieniową stawów
- skłonności do przeziębień
- choroby układu moczowego
- przewlekłe nieżyty przewodu pokarmowego
- uczucie nadmiernego zmęczenia
- schorzenia wątroby
Warto mieć w swojej spiżarni przetwory z dzikiej róży ale pamiętajmy, że zbieramy owoce i płatki tylko z pewnego miejsca, z dala od dróg, spalin, ścieków i innych zanieczyszczeń.
W przypadku osób mieszkających w miastach może to nie będzie takie proste, ale warto poszukać i zrobić zdrowe przetwory.
karola25
zewa
O tak róża i pączek to bardzo zgrany duet :)