MARCHEW: Poprawia smak wszystkich potraw, dodając im delikatnej słodkości. Podnosi wartość odżywczą dań. Zawiera mnóstwo karotenu - prowitamina A i soli mineralnych. Zapobiega rakowi, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia go. PASTERNAK: Ma bardzo podobny smak do pietruszki, tyle, że słodszy, łagodniejszy. Wzbogaca potrawy w witamine C i wartościowe białko. Usprawnia krążenie krwi, pobudza trawienie i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. POR: Dodaje potrawom oryginalnego aromatu i nieco pikantnego smaku. Wzbogaca je w witaminy C, A, B, oraz minerały- siarka, magnez, wapń. Usuwa wzdęcia, odkaża drogi moczowe. CEBULA: Jest uniwersalną przyprawą w każdej kuchni. Dzięki niej potrawy zwłaszcza miesne zyskują pikantny smak. Stanowi źródło witaminy C i minerałów. Zapobiega nowotworom, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. SELER: Jego oryginalny aromat powoduje, że dania nabierają bulionowego smaku. Seler wzmacnia serce, usprawnia krążenie i na korzystny wpływ na nerki. PIETRUSZKA: Zawiera witaminy C i A oraz minerały- żelazo, magnez, cynk. Wzmacnia apetyt, odtruwa organizm. KURKUMA: Wykorzystuje się kłącza sproszkowane tej egzotycznej przyprawy rodem z Indii. Kurkuma barwi potrawy na żółty kolor. Dodaje im ostrzejszego smaku.