W przypadku tak serwowanych deserów ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia - możemy popuścić jej wodze i śmiało łączyć smaki, faktury i kolory. Prezentujemy osiem przepisów z gotujmy, które ostatnio przykuły naszą uwagę.
Ogólnie o deserach
Bardzo ważne jest, aby podać odpowiednią ilość deseru. Nie może go być za dużo, nie może także powodować uczucia sytości. Zasada ogólna jest taka: im deser jest bardziej słodki, tym podajemy go mniej. Jest to bardzo oczywiste. Na atrakcyjność deseru mają wpływ również dodatki. Należy pamiętać, by były one dobrane smakowo. Czyli nie może być tak, że bitą śmietaną, która jest na wierzchu galaretki, posypiemy orzeszkami ziemnymi. Wszystkie smaki muszą ze sobą współgrać.
Jeżeli chcemy nasz deser udekorować owocami cytrusowymi, musimy pokroić je w odpowiedni sposób. Najlepiej pokroić je w plasterki, ze skórką lub bez, można także pociąć je w tak zwane ząbki. Owoce te można podać także w cząsteczkach, jednak trzeba pamiętać, żeby pozbyć się pestek.
Orzechy, którymi chcielibyśmy posypać nasz deser, muszą być świeże i koniecznie zarumienione. Jeżeli przechowuje się je długo, niestety wietrzeją i tracą dużo na smaku.
Jak prawidłowo ubić śmietanę?
Najlepiej jest ubijać słodką śmietankę, która ma już dwa lub trzy dni. Powinna mieć co najmniej 30 procent. przed użyciem należy tę śmietankę bardzo dobrze schłodzić. Możemy także schłodzić miskę, w której ta bita śmietana będzie ubijana. Najlepiej jest tę śmietankę ubijać mikserem. Kiedy zauważymy, że jest sztywna, powinniśmy przerwać. W przypadku, gdybyśmy ubijali dalej może się stać tak, że zrobi nam się z ubitej śmietanki masło.
Do ubitej śmietanki można dodawać przeróżne dodatki. Może to być cukier puder, cukier waniliowy bądź odrobina alkoholu, na przykład koniaku. Jeżeli do śmietanki dodamy żelatynę będzie ona trwalsza i sztywniejsza. Tak ubitą śmietankę należy przechowywać w lodówce.
Desery zimne
Jednym z najbardziej typowych deserów są właśnie kremy. Wiele kremów robi się na bazie tak zwanego kremu angielskiego. Składa on się z żółtek utartych z cukrem, zagęszczonych w wodnej kąpieli. Do niego możemy dodać mleko, masło, wino oraz różne smakowe dodatki, np. wanilię czy jakieś likiery, możemy również domieszać bitą śmietanę. Krem z dodatkiem mleka lub żelatyny powinien być zagęszczony żelatyną bądź mąką ziemniaczaną.
Jeżeli do kremu angielskiego dodamy wanilię i mleko, otrzymamy sos waniliowy.
Galaretki mogą być przygotowane na przykład z kompotu, wina czy soku owocowego i jogurtu, z wanilią i migdałami. Do galaretki można właśnie dodać owoce, bitą śmietaną czy czekoladę. Galaretki własnej roboty są duże lepsze, niż te, które gotowe kupuje się w sklepie. Dlatego warto najpierw spróbować przyrządzić galaretkę samodzielnie.
Bardzo atrakcyjnie wyglądają te galaretki, które zostają pokrojone w kostkę i tak umieszczone w pucharkach.
Galaretkę można wyłożyć na talerzyk. Żeby łatwiej odeszła od ścianek, można foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Najprościej jest przygotować galaretkę z owocami w szklanych pucharkach. Można brzeg naczynia ozdobić cukrem.
Sorbety
Przygotowuje się je z soków owocowych i na przykład aromatyzuje alkoholami. Sorbet można przyrządzić także z wina musującego. Sorbety z powodzenie mogą być samodzielnym deserem.
trudno jest je przygotować w warunkach domowych, jeżeli nie posiada się maszynki do lodów. Dlatego, kupując lody, zwracajmy uwagę na ich smak i rodzaj dodanych aromatów.
Desery ciepłe
Deserami ciepłymi mogą być z powodzeniem naleśniki ze słodkim farszem lub omlety i owoce w cieście. Bardzo wykwintnym daniem jest na przykład suflet.
1. Tiramisu z mandarynkami czekoladki_m, czyli klasyczny włoski deser trochę podkręcony ulubionymi smakami autorki.
2. Wybuchowy deser Beatris - mascarpone, nutella, beza i granat. Czego chcieć więcej?
3. Czereśniowa kaszka Konczi - pyszny i zdrowy deser z kaszy manny i czereśni. Niebo w gębie!
4. Klasyczne tiramisu Justine27, podawane jednak w szklance lub pucharku z dodatkiem wiśniowej nutki.
5. Egipski deser Muhallebi Mychy - arabski kuzyn naszego ulubionego budyniu, na bazie mąki kukurydzianej.
5. Owocowa fantazja - deser autorstwa 2milutkiej, czyli dużo owoców, miód, płatki owsiane i wiele więcej. Pycha!
6. Walentynkowy deser jaNiny można też robić poza walentynkami - bita śmietana, truskawki, chałwa, kakao i żurawina, a to nie wszystko...
7. Cytrusowo-crunchowy deser z jogurtem -Natki- to pyszna i bardzo zdrowa propozycja - pomarańcza, melon, khaki, jabłko, mango, kiwi i chrupiące płatki. Deser idealny!
8. Norweski deser jabłkowy Gosi85, czyli szarlotka w szklankach - boski smak!
2milutka
jaNina
Ja też :)