Czekolada, czy warto ją jeść i jakie są jej rodzaje?

Czekolada, kojarzy się nam najczęściej z przyjemnością, afrodyzjakiem lub dodatkiem do ciast. Ale warto wiedzieć, ile cennych wartości wnosidla zdrowia.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Czekolada, czy warto ją jeść i jakie są jej rodzaje?
fot. Fotolia

Czekolada, to słodka przyjemność i korzyść w jednym. Mało kto sięga po czekoladę myśląc o tym, jaka jest zdrowa i jaki korzystny wpływ ma na nasz organizm. Zazwyczaj, sięgając po czekoladę, myślimy tylko o przyjemności poczucia nieba w gębie.

Najbardziej ceniona jest czekolada gorzka. Posiada też najmniej kalorii. Z kolei najwięcej kalorii znajdziecie w czekoladzie mlecznej. Średnio od 500 do 750 kcal w 100 g. No ale przecież nikt nie siada, nie bierze tabliczki czekolady i nie zapycha się nią, tylko raczej delektujemy się kostką, czy dwoma. Po spożyciu czekolady odczuwa się wzrost energii. W swoim składzie posiada dużo wartościowych dla organizmu witamin i mikroelementów. 

Należą do nich:
- magnez - ma regulujący wpływ na sprawność komórek nerwowych,
- cynk i selen - wpływają na poprawę humoru, niwelują stres i działają jak naturalne znieczulenie,
- żelazo - ma bardzo dobroczynny wpływ na cały organizm,
- teobromina - ma działanie pobudzające,
- flawonoidy - usprawniają układ krążenia,
- fenyloetyloamina - powoduje wzrost energii i poprawę nastroju.

W czekoladzie znajduje się również wapń, fosfor, potas i miedź. Udowodniono także, że spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko zachorowań na raka i minimalizuje udary. Z tego właśnie powodu warto nie rezygnować z jedzenia dwóch kostek, dobrej jakości czekolady, dziennie. Szczególnie polecana jest czekolada gorzka.

Wyrób ten produkowany jest z tłuszczu kakaowego, miazgi kakaowej, środków słodzących i ewentualnie z dodatków smakowych.
Na naszym rynku można dostać głównie 4 rodzaje czekolady sprzedawanej w tabliczkach. Oczywiście, każdy rodzaj może być połączony z różnego rodzaju dodatkami.
- czekolada gorzka - składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru. Taka czekolada zawiera minimum 70 % miazgi kakaowej. Wiadomo, że im większa zawartość miazgi, tym czekolada jest lepsza gatunkowo.
- czekolada deserowa - zawiera od 30 - 70% miazgi kakaowej reszta, to tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki.
- czekolada mleczna - w jej zawartości jest średnio 50 % miazgi kakaowej. Ale trzeba uważać przy jej kupnie, ponieważ często miazga jest zastępowana mlekiem.
- czekolada biała - w swoim składzie nie ma miazgi kakaowej tylko dużą ilość tłuszczu kakaowego, cukru i mleka oraz dodatek wanilii.


Poznajcie wspaniały przepis na gorącą czekoladę! >>>