Słów kilka o agreście

Agrest to roślina, która zyskała nazwę winorośli północy. Wiąże się to zapewne z tym, że rośnie ona w krajach, gdzie uprawy winogron ze względu na warunki klimatyczne są utrudnione.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Słów kilka o agreście
fot. Fotolia

Stosunkowo wcześnie dojrzewające owoce agrestu, mogą dostarczać latem znaczne ilości witaminy C oraz B, P i prowitaminę A.
Sole mineralne zawarte w owocach agrestu, to związki żelaza, miedzi i fosforu.
W agreście występują także kwasy organiczne, głównie cytrynowy, któremu zawdzięcza on cierpki smak. Ponadto zawierają ok. 100% cukru i pektyny.

Agrest jest ceniony jako składnik kompotów, dżemów, konfitur, czy marmolad. W ten sposób przechowywany może być źródłem witamin przez cały rok. Świeże owoce agrestu są chętnie zjadane przez dzieci i osoby starsze. Mają korzystny wpływ na przemianę materii.

Owoce te warto wykorzystać w dietach odchudzających. Zwiększają wytwarzanie żółci, czym przyczyniają się do lepszego trawienia oraz zwiększają wydalanie moczu, co ułatwia usuwanie produktów przemiany materii. Owoce agrestu, podobnie jak inne drobnopestkowce znakomicie regulują wypróżnienia. Mogą więc być polecane do spożywania na surowo przez osoby cierpiące na przewlekłe zaparcia.

Suszone owoce agrestu były przez medycynę ludową polecane jako lek przeczyszczający, znoszący bóle brzucha i posiadający działanie moczopędne.
Agrest jest korzystnym środkiem w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, bo po pierwsze zawiera żelazo, a po drugie zawiera miedź, która także odgrywa istotną rolę w krwiotworzeniu.
Podobno dawniej odwary z liści agrestu stosowane były przy zwalczaniu gruźlicy.


Najważniejsze informacje o agreście. >>>