Schab to bardzo smaczne, chude mięso możemy je przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Świetnie będzie smakował podany w całości, a także pokrojony w plastry i podany w formie kotletów.
Jak przyrządzić schab?
Schab pieczony
składniki:
składniki:
składniki:
Wykonanie:
Jak przyrządzić schab?
Schab pieczony
składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 kulki jałowca
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego jasnego
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Jałowiec rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekany czosnek z octem i olejem.
- Zalewamy schab marynatą i masujemy mięso kilka minut, by marynata lepiej się wchłonęła. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Obsmażamy z każdej strony.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zakrywam folią aluminiową, pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza.
składniki:
- 6 kotletów ze schabu
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży ząbek czosnku
- mąką
- Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Obsmażamy po kilka minut z każdej strony na oleju.
- Mięso układamy w garnku zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 20 minut.
- Pieczarki myjemy i kroimy w pół plasterki, czosnek siekamy. Wrzucamy do gotującej się wody ze schabem. Gotujemy na średnim ogniu ok 30 min pod przykryciem.
- Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy by nie było grudek. Wlewamy do wody ze schabem i mieszamy. Gotujemy kilka minut.
składniki:
- plastry schabu bez kości
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- smalec lub olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
- Przyprawiamy solą i pieprzem,
- Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.