Jak przyrządzić schab?

Schab przygotowujemy w całości, marynujemy go w ulubionych przyprawach i pieczemy lub kroimy w plastry i smażymy albo dusimy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak przyrządzić schab?
fot. Fotolia
Schab to bardzo smaczne, chude mięso możemy je przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Świetnie będzie smakował podany w całości, a także pokrojony w plastry i podany w formie kotletów.

Jak przyrządzić schab?

Schab pieczony

składniki:
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 kulki jałowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego jasnego
  • 4 łyżki oleju
  • sól  i pieprz
wykonanie:
  • Jałowiec  rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy posiekany czosnek z octem i olejem.
  • Zalewamy schab marynatą i masujemy mięso kilka minut, by marynata lepiej się wchłonęła. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  • Obsmażamy z każdej strony.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zakrywam folią aluminiową, pieczemy około godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Schab duszony

składniki:
  • 6 kotletów ze schabu
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • mąką
wykonanie:
  • Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Obsmażamy po kilka minut z każdej strony na oleju.
  • Mięso układamy w garnku zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 20 minut.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w pół plasterki, czosnek siekamy. Wrzucamy do gotującej się wody ze schabem. Gotujemy na średnim ogniu ok 30 min pod przykryciem.
  • Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy by nie było grudek. Wlewamy do wody ze schabem i mieszamy. Gotujemy kilka minut.
Schab smażony w panierce

składniki:
  • plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
 
Wykonanie:
  • Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
  • Przyprawiamy  solą i pieprzem,
  • Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.