Czy zdarza się, że wchodzisz do sklepu i nazwy niektórych produktów są Ci zupełnie nieznane? Pora to zmienić. Tapioka - to jeden z terminów, który może być dla Ciebie zagadką. Nie martw się, poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat tego produktu.
Co to właściwie jest?
Tapioka jest produktem skrobiowym, który otrzymuje się z manioku. Najprościej mówiąc jest to kasza, którą wyrabia się ze skrobi manioku.
Ma kształt drobnych, białych kuleczek. Co ciekawe, nie posiada żadnego charakterystycznego smaku i zapachu. Maniok to roślina uprawna, która pochodzi z Brazylii. Ze startych bulw tej rośliny otrzymuje się masę, która, po tym jak wyschnie, jest mielona. Mąka, która w ten sposób powstanie używana jest do wypieku chleba czy przyprawiania różnych potraw (przerabia się ją również na alkohol).
Z masy, która powstała ze zmielenia bulw, można także otrzymać tak zwaną mączkę skrobiową, czyli tapiokę. Do czego się ją wykorzystuje? Najczęściej do różnych wyrobów cukierniczych i przygotowywania dietetycznych potraw skrobiowych.
Skrobia z bulw korzeniowych manioku pochodzi z Brazylii. Dzięki portugalskim i hiszpańskim odkrywcom rozprzestrzeniła się w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. "Tapioca" wywodzi się od słowa tipi'óka - co znaczy skrobia w języku Tupí, który był używany w północno-wschodniej Brazylii.
Zdjęcie: Fotolia
Co zawiera mąka z tapioki?
Znajduje się w niej bardzo dużo węglowodanów, które ludzki żołądek dobrze trawi. Istotne jest także to, że w tej mące nie ma ani glutenu ani cholesterolu. Potrawy, które przygotowywane są z tapioki, nie uczulają.
Jak możemy wykorzystać mąkę z tapioki?
Dodaje się ją do zup oraz sosów, ponieważ jest wspaniałym zagęstnikiem. Co istotne, mąka ta nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawana, gdyż sama go nie posiada. Mąkę z tapioki wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym: jest składnikiem kisielu, budyniu czy innych przysmaków mlecznych. Ciekawe jest to, że ten produkt skrobiowy może być uformowany w różne kształty, można kupić go w postaci perełek, prostokątów, pasków lub kryształków.
Zdjęcie: Fotolia
Gdzie najbardziej popularna jest mąka z tapioki?
Tapiokę importuje się z Gujany, Singapuru, Jawy, Antyli i Brazylii - mieszkańcy tych rejonów jedzą ją codziennie, to stały element ich diety. Produktami z tapioki można również zastąpić sery czy jajka. Osoby, które nie jedzą mięsa, także powinny ubogacić swoją dietę w artykuły produkowane z tapioki. Masz nadwrażliwy układ pokarmowy? Jedz produkty z tej mąki jak najczęściej.
Perełki tapioki niektórzy nazywają boba, często są używane w deserach azjatyckich (np. tapioca pudding) oraz drinkach (np. bubble tea).
Korzeń manioku można także wykorzystać, produkując biodegradujący plastik. Jego właściwość jest taka, że rozkłada się krócej niż rok - w porównaniu do tradycyjnego plastiku rozkładającego się tysiące lat, jest to bardzo szybko.
Zdjęcie: Fotolia
Tapioka jest popularna w Ameryce Centralnej i Południowej oraz krajach afrykańskich. Co się z niej tam przyrządza? Chipsy, krakersy, płaskie chlebki. W Europie tapioka nie ma aż tak szerokiego zastosowania. We Francji dodaje się ją do deserów, a w Wielkiej Brytanii do przekąski Skips (czyli budyń).
Ciekawostki
Bulwy manioku, z których produkuje się tapiokę, spożywa się dopiero wtedy, kiedy zostaną poddane obróbce cieplnej. Dlaczego nie można ich jeść w stanie surowym? Występuje w nich glikozyd manihotoksyna, który pod wpływem miażdżenia lub żucia przekształca się w bardzo trujący kwas.
Porównywano właściwości żelujące tapioki i skrobi ziemniaczanej. Co się okazało? Żel, który powstaje ze skrobi z manioku jest mniej gumowaty i lepki oraz delikatniejszy.
Właściwości mąki z tapioki mają korzystny wpływ na Twoje zdrowie, więc jeśli masz okazję, kupuj tapiokę tak często, jak tylko to możliwe. A może ktoś z Was używa jej w swojej kuchni? Jeśli tak, to zachęcamy do wyrażenia swojej opinii na temat tapioki!
Odkryj przepis na kokosowo-kakaową tapiokę >>>
Co to właściwie jest?
Tapioka jest produktem skrobiowym, który otrzymuje się z manioku. Najprościej mówiąc jest to kasza, którą wyrabia się ze skrobi manioku.
Ma kształt drobnych, białych kuleczek. Co ciekawe, nie posiada żadnego charakterystycznego smaku i zapachu. Maniok to roślina uprawna, która pochodzi z Brazylii. Ze startych bulw tej rośliny otrzymuje się masę, która, po tym jak wyschnie, jest mielona. Mąka, która w ten sposób powstanie używana jest do wypieku chleba czy przyprawiania różnych potraw (przerabia się ją również na alkohol).
Z masy, która powstała ze zmielenia bulw, można także otrzymać tak zwaną mączkę skrobiową, czyli tapiokę. Do czego się ją wykorzystuje? Najczęściej do różnych wyrobów cukierniczych i przygotowywania dietetycznych potraw skrobiowych.
Skrobia z bulw korzeniowych manioku pochodzi z Brazylii. Dzięki portugalskim i hiszpańskim odkrywcom rozprzestrzeniła się w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. "Tapioca" wywodzi się od słowa tipi'óka - co znaczy skrobia w języku Tupí, który był używany w północno-wschodniej Brazylii.
Zdjęcie: Fotolia
Co zawiera mąka z tapioki?
Znajduje się w niej bardzo dużo węglowodanów, które ludzki żołądek dobrze trawi. Istotne jest także to, że w tej mące nie ma ani glutenu ani cholesterolu. Potrawy, które przygotowywane są z tapioki, nie uczulają.
Jak możemy wykorzystać mąkę z tapioki?
Dodaje się ją do zup oraz sosów, ponieważ jest wspaniałym zagęstnikiem. Co istotne, mąka ta nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawana, gdyż sama go nie posiada. Mąkę z tapioki wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym: jest składnikiem kisielu, budyniu czy innych przysmaków mlecznych. Ciekawe jest to, że ten produkt skrobiowy może być uformowany w różne kształty, można kupić go w postaci perełek, prostokątów, pasków lub kryształków.
Zdjęcie: Fotolia
Gdzie najbardziej popularna jest mąka z tapioki?
Tapiokę importuje się z Gujany, Singapuru, Jawy, Antyli i Brazylii - mieszkańcy tych rejonów jedzą ją codziennie, to stały element ich diety. Produktami z tapioki można również zastąpić sery czy jajka. Osoby, które nie jedzą mięsa, także powinny ubogacić swoją dietę w artykuły produkowane z tapioki. Masz nadwrażliwy układ pokarmowy? Jedz produkty z tej mąki jak najczęściej.
Perełki tapioki niektórzy nazywają boba, często są używane w deserach azjatyckich (np. tapioca pudding) oraz drinkach (np. bubble tea).
Korzeń manioku można także wykorzystać, produkując biodegradujący plastik. Jego właściwość jest taka, że rozkłada się krócej niż rok - w porównaniu do tradycyjnego plastiku rozkładającego się tysiące lat, jest to bardzo szybko.
Zdjęcie: Fotolia
Tapioka jest popularna w Ameryce Centralnej i Południowej oraz krajach afrykańskich. Co się z niej tam przyrządza? Chipsy, krakersy, płaskie chlebki. W Europie tapioka nie ma aż tak szerokiego zastosowania. We Francji dodaje się ją do deserów, a w Wielkiej Brytanii do przekąski Skips (czyli budyń).
Ciekawostki
Bulwy manioku, z których produkuje się tapiokę, spożywa się dopiero wtedy, kiedy zostaną poddane obróbce cieplnej. Dlaczego nie można ich jeść w stanie surowym? Występuje w nich glikozyd manihotoksyna, który pod wpływem miażdżenia lub żucia przekształca się w bardzo trujący kwas.
Porównywano właściwości żelujące tapioki i skrobi ziemniaczanej. Co się okazało? Żel, który powstaje ze skrobi z manioku jest mniej gumowaty i lepki oraz delikatniejszy.
Właściwości mąki z tapioki mają korzystny wpływ na Twoje zdrowie, więc jeśli masz okazję, kupuj tapiokę tak często, jak tylko to możliwe. A może ktoś z Was używa jej w swojej kuchni? Jeśli tak, to zachęcamy do wyrażenia swojej opinii na temat tapioki!
Odkryj przepis na kokosowo-kakaową tapiokę >>>
karola25
LauraLaura