Dieta dr. Atkinsa

Do 5 kg/ miesiąc, ale tylko dla osób zdrowych!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dieta dr. Atkinsa
Tej diety nie powinni stosować chorzy na nadciśnienie, cukrzycę, miażdżycę i mający wysoki poziom cholesterolu. Ten kontrowersyjny sposób żywienia stworzył na początku lat 70. XX wieku nowojorski kardiolog Robert Atkins. Założenia przypominają dietę optymalną polskiego dietetyka Jana Kwaśniewskiego. Przyczyną nadwagi są – według nich – cukry proste i złożone (czyli węglowodany), a podstawą codziennego jadłospisu powinny być tłuszcze i białka.

Dieta Kwaśniewskiego nie jest jednak, w przeciwieństwie do diety Atkinsa, dietą wysokobiałkową. Według dr. Atkinsa dzięki ograniczeniu węglowodanów do minimum zmienia się przemiana materii. Dochodzi do zakwaszenia organizmu i zmniejsza się uczucie głodu. Dlatego jeść można do woli, ale tylko produkty dozwolone.

Dzienny posiłek składa się z 3 większych posiłków oraz 2 przekąsek. Należy odstawić napoje z kofeiną (w 1. etapie można pić gorzką i bardzo słabą herbatę), rzucić palenie. Trzeba wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie. Mleko można zastąpić mlekiem sojowym. Mięso lepiej piec, a nie smażyć, a warzywa gotować na parze, zachowują wtedy więcej składników odżywczych.

Dieta składa się z 3 dwutygodniowych etapów:

Etap 1: węglowodany należy zmniejszyć do 20 g na dobę. Nie wolno jeść pieczywa, produktów zbożowych, owoców, warzyw zawierających skrobię oraz mleka i jogurtów. Dozwolone są m.in.: sałata, szpinak, pietruszka, szparagi, por, kapusta, seler, kalarepa, cebula, dynia, pomidory, fasola szparagowa, botwinka, rzepa, groszek cukrowy, cukinia, ogórek.

Etap 2 (dieta właściwa): można zwiększyć liczbę węglowodanów do 30-50 g dziennie. Można jeść owoce (te z niskim indeksem glikemicznym i mające niewiele węglowodanów, czyli maliny, jagody, truskawki) oraz więcej warzyw.

Etap 3 (dieta na całe życie): nadal podstawą są tłuszcze i białka, ale można zwiększyć ilość cukrów, pamiętając, że nie wolno ich łączyć z tłuszczami zwierzęcymi oraz jajkami.

Plusy: - nie trzeba liczyć kalorii, - można się najadać do syta.

Minusy: - uboga w witaminy i inne składniki, więc należy przyjmować suplementy (przede wszystkim wit. C, potas, karoten, koenzym Q10), - długotrwałe stosowanie diety może doprowadzić do niedoborów składników mineralnych (wapnia, magnezu, potasu), zbytniego zakwaszenia organizmu, skazy moczanowej, próchnicy, a nawet miażdżycy i udaru mózgu, - w pierwszych dniach mogą dokuczać zaparcia, zmęczenie i bóle głowy. Jeśli nie miną w ciągu 4-5 dni, należy powrócić do normalnego sposobu odżywiania i skonsultować się z lekarzem.

Menu na 2 dni etapu 1:

Dzień 1: Śniadanie: omlet z pomidorem. II śniadanie: sałatka z szynką i indykiem, zieloną sałatą i majonezem. Obiad: dorsz pieczony z pietruszką, brukselka, na deser bita śmietana bez cukru. Podwieczorek: kabanosy drobiowe. Kolacja: klopsiki w sosie pomidorowym i szpinak.

Dzień 2: Śniadanie: 5 wafli serowych z szynką, świeży ogórek. II śniadanie: sałatka z kalafiora, majonezu, soku z cytryny, musztardy, cebulki, papryczki jalapeno. Obiad: kurczak w sosie curry (bez ryżu), na deser jogurt sojowy smakowy. Podwieczorek: roladki z wędzonego łososia z twarożkiem. Kolacja: stek i pieczona cukinia.