Dieta przyszłej mamy

Wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminy i mikroelementy sprawia, że przyszła mama czuje się dobrze przez całe dziewięć miesięcy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dieta przyszłej mamy
Ciąża to dla okres niosący ze sobą wiele zmian w organizmie kobiety. Aby były one jak najbardziej pozytywne przyszła mama powinna zadbać, by w jej jadłospisie nie zabrakło odpowiednich witamin i mikroelementów. W jakie substancje odżywcze powinna obfitować dieta kobiety oczekującej narodzin potomka? 
Zdrowie rozwijającego się w brzuchu malucha zależy przede wszystkim od kondycji jego mamy. Z tego też względu podczas całej ciąży kobieta musi dbać o siebie ze szczególną troską i uwagą. Najważniejsze jest unikanie stresów i przemęczania, ale niezwykle korzystna jest również poprawa nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo przecież, że wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminy i mikroelementy sprawia, że przyszła mama czuje się dobrze przez całe dziewięć miesięcy. Zamiast zdawać się całkowicie na farmaceutyki warto sięgnąć po owoce i warzywa, stanowiące prawdziwą skarbnicę witamin.

Kwas foliowy – niezbędny dla zdrowia

Wiele owoców obfituje w kwas foliowy, którego rola w prawidłowym rozwoju dziecka w łonie matki jest nie do przecenienia. Ma on bowiem dodatni wpływ na system nerwowy, w tym mózg, a także reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Jest również nieodzowny w prawidłowym działaniu układu krwiotwórczego zarówno przyszłej mamy, jak i rozwijającego się maluszka. „Naukowcy dowodzą, że kobiety powinny przyjmować 0,4-1,0 mg kwasu foliowego dziennie, aż do końca trzeciego miesiąca ciąży. Nieocenionym źródłem tej substancji są owoce, zwłaszcza maliny, banany i pomarańcze. Warto zatem jeść je w każdej postaci – na surowo, w sałatkach owocowych lub też spożywać w postaci soku”, tłumaczy Małgorzata Budzik Marketing Manager z firmy EuroSer.

Dieta przyszłej mamy - moc witamin

W okresie ciąży organizm potrzebuje nie tylko kwasu foliowego, ale praktycznie wszystkich witamin. Na szczęście wprowadzając do swojego jadłospisu odpowiednią porcję owoców i warzyw przyszłe mamy mogą zaspokoić to zapotrzebowanie. „Szczególnie cenne dla kobiet w ciąży są witaminy A, E, C oraz beta-karoten, które odnaleźć można w jabłkach, mango, pomarańczach, a także w marchewce, czyli w owocach i warzywach, które stanowią podstawę soków. Witamina E jest przeciwutleniaczem, a przy tym wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega niszczeniu komórek. Witamina C wspomaga natomiast układ odpornościowy. Co więcej - jej prawidłowy poziom w organizmie matki umożliwia właściwe uwapnienie kości dziecka, sama witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, którego niedobór prowadzi groźnej dla rozwijającego się w brzuch mamy maluch anemii. Żelazo jest szczególnie potrzebne w ostatnim trymestrze ciąży - dziecko magazynuje wówczas ten pierwiastek w organizmie po to, aby mogło pokryć swoje potrzeby w ciągu 4-6 miesięcy po urodzeniu”, wyjaśnia Marketing Manager z firmy oferującej soki sonatural.

Dieta przyszłej mamy - błonnik to podstawa

Każdego dnia organizm przyszłej mamy potrzebuje ok. 30 gramów błonnika. Jego duże pokłady zawierają takie owoce jak jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze czy banany, warto zatem mieć je zawsze pod ręką. „Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi oraz pomaga usuwać z organizmu szkodliwe substancje - toksyny i metale ciężkie. W związku z tym panie spodziewające się dziecka powinny spożywać bogate w błonnik owoce kilka razy dziennie” wyjaśnia Małgorzata Budzik z firmy oferującej soki sonatural

Dieta przyszłej mamy - natura przede wszystkim

Nawet kiedy w zasięgu ręki nie ma świeżych jabłek, marchewek czy bananów, przyszłe mamy nie powinny rezygnować z owoców. W takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w sok owocowy, który, dzięki poręcznej butelce, zmieści się w kobiecej torebce. Najlepiej aby był to sok niepasteryzowany, pozbawiony konserwantów i dodatku cukru oraz wody. Jak mówi Małgorzata Budzik Marketing Manager z firmy EuroSer „Przemysłowo oczyszczana, przetwarzana i konserwowana chemicznie żywność, poddawana pasteryzacji czy homogenizacji, nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych, w tym szczególnie witamin i minerałów. Kobiety w ciąży powinny wybierać produkty jak najbardziej naturalne. Dobrym sposobem na urozmaicenie diety przyszłej mamy są produkowane ze świeżych owoców soki"
 
Dieta przyszłej mamy powinna być odpowiednio zbilansowana – obfitować w witaminy, substancje mineralne i błonnik. Zapewnić to może wprowadzenie do codziennego jadłospisu bogatych w te składniki owoców i warzyw.