Na czym polega dieta kapuściana?
By stosować dietę kapuścianą musimy zaopatrzyć się w białą lub włoską kapustę. Ten elementarny składnik będzie używany w każdym posiłku. Bazą jest zupa, która w towarzystwie cebuli, papryki i selera naciowego będzie nam umilać każdy obiad podczas odchudzania. Możemy przyprawić ją chilli, czosnkiem lub pieprzem. Każda z tych przypraw przyspieszy dodatkowo naszą przemianę materii.
Zwolennicy tego sposobu na odchudzanie gwarantują, że podczas diety kapuścianej można stracić od 3 do 6 kilogramów. To świetny wynik zważywszy, że można stosować ją tylko przez 7 dni.
Zalety diety kapuścianej
Dieta kapuściana jest stosunkowo tania, ponieważ do przygotowania posiłków nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Dodatkowo jest szybka i skuteczna. Podkreśla się, że dzięki witaminie C, która jest w kapuście odżywiamy nasz organizm i uodporniamy go na wypadek przeziębienia. W tym warzywie znajdziemy także witaminę A oraz E. Pierwsza wpływa pozytywnie na oczy, paznokcie czy skórę, a druga poprawia pracę układu krwionośnego, zapobiega zawałom i procesom starzenia.
Czy monoskładnikowe diety są zdrowe?
W diecie monoskładnikowej, jak sama nazwa wskazuje spożywamy jeden konkretny produkt w każdym posiłku. Niestety nie jest ona zalecana w długodystansowym odchudzaniu ponieważ bardzo obciąża pracę narządów wewnętrznych, nie dostarcza także organizmowi wszystkich potrzebnych elementów i składników mineralnych. Dietetycy mówią, że na diecie kapuścianej można przebywać zaledwie tydzień. W przeciwnym wypadku może grozić nam anemia, spadek przemiany materii lub po prostu zwyczajna monotonia w jedzeniu.
Stosowaliście kiedyś dietę kapuścianą? Jakie były efekty?
By stosować dietę kapuścianą musimy zaopatrzyć się w białą lub włoską kapustę. Ten elementarny składnik będzie używany w każdym posiłku. Bazą jest zupa, która w towarzystwie cebuli, papryki i selera naciowego będzie nam umilać każdy obiad podczas odchudzania. Możemy przyprawić ją chilli, czosnkiem lub pieprzem. Każda z tych przypraw przyspieszy dodatkowo naszą przemianę materii.
Zwolennicy tego sposobu na odchudzanie gwarantują, że podczas diety kapuścianej można stracić od 3 do 6 kilogramów. To świetny wynik zważywszy, że można stosować ją tylko przez 7 dni.
Zalety diety kapuścianej
Dieta kapuściana jest stosunkowo tania, ponieważ do przygotowania posiłków nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Dodatkowo jest szybka i skuteczna. Podkreśla się, że dzięki witaminie C, która jest w kapuście odżywiamy nasz organizm i uodporniamy go na wypadek przeziębienia. W tym warzywie znajdziemy także witaminę A oraz E. Pierwsza wpływa pozytywnie na oczy, paznokcie czy skórę, a druga poprawia pracę układu krwionośnego, zapobiega zawałom i procesom starzenia.
Czy monoskładnikowe diety są zdrowe?
W diecie monoskładnikowej, jak sama nazwa wskazuje spożywamy jeden konkretny produkt w każdym posiłku. Niestety nie jest ona zalecana w długodystansowym odchudzaniu ponieważ bardzo obciąża pracę narządów wewnętrznych, nie dostarcza także organizmowi wszystkich potrzebnych elementów i składników mineralnych. Dietetycy mówią, że na diecie kapuścianej można przebywać zaledwie tydzień. W przeciwnym wypadku może grozić nam anemia, spadek przemiany materii lub po prostu zwyczajna monotonia w jedzeniu.
Stosowaliście kiedyś dietę kapuścianą? Jakie były efekty?
Nina W.
weronikaS