Nurkowanie na dnie szafy po ciepłe swetry i szaliki to pierwsze, co powinniśmy zrobić wraz z obniżającą się temperaturą na dworze. Druga rzecz to zaopatrzenie kuchni w rozgrzewające składniki, które dodatkowo wzbogacą smak i aromat potraw. Dla najlepszego efektu konieczne jest zadbanie o kilka dodatkowych zasad diety rozgrzewającej, idealnej na okres jesienno-zimowy.
Tak jak podstawą racjonalnego odżywiania jest regularność, tak i w przypadku utrzymania odpowiedniej ciepłoty ciała niezbędne jest dbanie o stały rytm spożywania posiłków. Ciepło wytwarzane po przyjęciu pokarmu to inaczej termogeneza poposiłkowa. Aby utrzymać ją na stałym poziomie należy spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, w odstępach od 2,5 do 4 godzin.
Urozmaicanie posiłków
Kolejna zasada diety rozgrzewającej to urozmaicenie posiłków. Tylko sięganie po różnorodne produkty spożywcze jest w stanie zapewnić nam dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych warunkujących pracę całego ustroju. Niedobór witaminy C może skutkować przeziębieniem lub grypą, niedobór żelaza zmęczeniem i ciągłym uczuciem zimna. Oprócz niedoborów pokarmowych częste odczuwanie chłodu może wynikać również z silnego stresu, przemęczenia, a także niektórych chorób jak np. niedoczynność tarczycy.
Zdjęcie: Fotolia
Odpowiednia ilość snu i aktywność fizyczna
Nie można zapomnieć o odpowiedniej ilości snu, gdyż to właśnie niewysypianie się najczęściej powoduje, że nieustannie trzęsiemy się z zimna. Regularna aktywność fizyczna również pomaga rozgrzać organizm, a także pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Nie unikajmy spacerów na chłodnym, świeżym powietrzu, gdyż dzięki nim uodparniamy organizm i przyzwyczajamy do niższej temperatury otoczenia.
Ciepłe posiłki i napoje
Złotą zasadą diety rozgrzewającej jest oczywiście odpowiednia temperatura posiłków. Ciepłe śniadanie umili początek dnia i ułatwi stawianie czoła chłodnemu porankowi. Do każdego posiłku warto również włączyć ciepły lub gorący napój, który z powodzeniem można zamknąć w termosie i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Kulinarne triki
I wreszcie kulinarne triki, sprawiające, że wychłodzone po spacerze ciało szybko zyskuje odpowiednią temperaturę, policzki nabierają rumieńców, a zimny nos pozostaje przeszłością. Pierwsze co przychodzi do głowy to alkohol, który choć nie stanowi niezbędnego elementu w żywieniu człowieka, to nie da się ukryć, że jest lubiany. Okazjonalna lampka grzanego wina z goździkami, czy tak zwana „herbata z prądem” mogą być skutecznym i smacznym sposobem na podniesienie ciepłoty ciała, pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością i sięgniemy po nie naprawdę „od święta”.
Zdjęcie: Fotolia
Cenne produkty, których w okresie jesienno-zimowym nie powinno zabraknąć w naszej kuchni to:
- cebula , czosnek, chrzan, pietruszka
- ostre przyprawy takie jak pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka chili, mieszanka curry
- przyprawy korzenne i inne: imbir, cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, wanilia, szafran, kardamon, kurkuma
- miód, sok z malin, sok z czarnego bzu
- cytryny, pomarańcze i inne cytrusy
- zapas herbat owocowych i ziołowych
- warzywa sezonowe do przygotowywania rozgrzewających zup
Przykładowy jadłospis
Poniżej znajduje się przykład diety rozgrzewającej. Jadłospis został ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Marchewkowe pole do popisu - Ewę Jarosz.
Odpowiedź na to, w jaki sposób wykorzystać wymienione składniki znajduje się w poniższym jadłospisie. Jest to jeden z pomysłów na skomponowanie posiłków zgodnie z zasadami diety rozgrzewającej, ale także z zasadami racjonalnego odżywiania, które jest podstawą utrzymania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.
Przedstawiony jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan fizjologiczny oraz aktualna masa ciała.
Dieta rozgrzewająca
Śniadanie:
Kasza jaglana z jabłkiem i gruszką
Kawa miodowo-waniliowa
II śniadanie:
Bułka grahamka
Śniadaniowy twarożek ze szpinakiem
Gorąca herbata z cytryną
Obiad:
Rozgrzewająca zupa krem z dyni
Bitki wołowe z grzybami
Kasza gryczana
Sałatka obiadowa z chrzanem
Herbata z sokiem malinowym
Podwieczorek:
Figi zapiekane z miodem i orzechami
Szklanka ciepłego mleka
Kolacja:
Sałatka z kurczakiem i jogurtem
Pieczywo czosnkowe
Melisa z pomarańczą
Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad, znajdziecie na blogu Marchewkowe pole do popisu, zapraszamy!
Chcesz przytyć kilogram? Zobacz, jak to zrobić >>>
Dinah
weronikaS