Zakwas buraczany to tradycyjny płyn wykorzystywany do przyrządzenia wigilijnego barszczu. Jednak możemy go przygotowywać częściej w okresie jesienno-zimowym. Pijmy go wtedy nawet codziennie, a on wzmocni naszą odporność.
Działają one dla naszego organizmu:
Właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas buraczany zawiera wiele witamin i mikroelementów, którym zawdzięczamy jego prozdrowotne właściwości.Działają one dla naszego organizmu:
- Oczyszczająco, pomagają neutralizować skutki niekoniecznie zdrowej diety,
- Wzmacniająco, uodparniają nas i poprawiają naszą wytrzymałość,
- Krwiotwórczo, co za tym idzie zapobiegają anemii,
- Antybakteryjnie i antywirusowo.
- Regulują ciśnienie krwi, przemianę materii, pracę wątroby i nerek,
- Odbudowują florę jelitową,
- Dodatkowo w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w burakach, dlatego też są one mniej kaloryczne i lepiej trawione.
Jakie witaminy i minerały zawiera zakwas buraczany?
- Zakwas buraczany zawiera dwa razy tyle witaminy C i witamin z grupy B co świeże buraki. Otrzymuje je dzięki procesowi fermentacji.
- Bogaty jest także w żelazo, wapń, magnez, potas, błonnik i kwas foliowy.
- Dodatkowo podczas kiszenia wytwarza się w nim kwas mlekowy.