Zakwas buraczany - właściwości

Zakwas buraczany to skarbnica witamin i mikroelementów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zakwas buraczany - właściwości
fot. fotolia
Zakwas buraczany to tradycyjny płyn wykorzystywany do przyrządzenia wigilijnego barszczu. Jednak możemy go przygotowywać częściej w okresie jesienno-zimowym. Pijmy go wtedy nawet codziennie, a on wzmocni naszą odporność.

Właściwości zakwasu buraczanego

Zakwas buraczany  zawiera wiele witamin i mikroelementów, którym zawdzięczamy jego prozdrowotne właściwości.

Działają one dla naszego organizmu:
  • Oczyszczająco, pomagają neutralizować skutki niekoniecznie zdrowej diety,
  • Wzmacniająco, uodparniają nas i poprawiają naszą wytrzymałość,
  • Krwiotwórczo, co za tym idzie zapobiegają anemii,
  • Antybakteryjnie i antywirusowo.
  • Regulują ciśnienie krwi, przemianę materii, pracę wątroby i nerek,
  • Odbudowują florę jelitową,
  • Dodatkowo w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w burakach, dlatego też są one mniej kaloryczne i lepiej trawione.

Jakie witaminy i minerały zawiera zakwas buraczany?

  • Zakwas buraczany zawiera dwa razy tyle witaminy C i witamin z grupy B co świeże buraki. Otrzymuje je dzięki procesowi fermentacji.
  • Bogaty jest także w żelazo, wapń, magnez, potas, błonnik i kwas foliowy.
  • Dodatkowo podczas kiszenia wytwarza się w nim kwas mlekowy.
Przygotowanie zakwasu buraczanego nie jest trudne, wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości. Każdy z nas może przygotować go samodzielnie w domu.