Choć to owoce dojrzewające w tropikach, większości z nas kojarzą się z zimą. Nic dziwnego! O tej porze roku są najsmaczniejsze, a w dodatku wzbogacają menu we wzmacniające organizm substancje.
Zawierają witaminy: C, E, PP, z grupy B, a oprócz tego flawonoidy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan oraz potas, który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Owoce cytrusowe warto podawać codziennie rekonwalescentom oraz nadciśnieniowcom. Mimo zalet, nie wszystkim jednak wychodzą na zdrowie. U niektórych osób mogą wywoływać uczulenia. Dlatego cytrusów powinni unikać alergicy, zaś dzieciom najlepiej podawać je dopiero po drugim roku życia.
Trzeba też pamiętać, by grejpfrutów unikać przy regularnym zażywaniu leków nasercowych, obniżających ciśnienie i poziom cholesterolu, doustnych środków antykoncepcyjnych, leków przeciwko migrenie, hormonalnej terapii zastępczej. Zawarte w grejpfrutach furanokumaryny zaburzają ich działanie.
Cytrusy to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji dbających o zdrowie i urodę. Sprawdź, co zyskasz, jedząc je codziennie!
Ochrona przed zawałem
O regularnym jedzeniu owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy, powinny pamiętać osoby, którym grozi miażdżyca. Owoce te są bogatym źródłem kwasu foliowego, który pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi. Substancja ta uszkadza śródbłonki naczyń krwionośnych, a to sprzyja osadzaniu się w nich złogów cholesterolu i zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy.
Efekt terapeutyczny daje zjadanie przynajmniej jednego owocu lub wypicie dwóch szklanek świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, najlepiej po posiłkach zawierających mięso.
Fot. Fotolia
Cukier na dobrym poziomie
Zielone grejpfruty spowalniają przyswajanie substancji odżywczych zawartych w pokarmach. Ich miąższ z białymi błonkami zawiera sporo pektyn, ma też niski indeks glikemiczny. Dlatego po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie wolniej. Grejpfrut stymuluje też wydzielanie insuliny, zwiększając wrażliwość komórek na glukozę, co pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Sprawne stawy
Cytrusy to bogate źródła beta-karotenu i flawonoidów. Substancje te pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki, inicjujące i podtrzymujące stany zapalne, sprzyjające zwyrodnieniom stawów. Owoce te zawierają też dużo witaminy C niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który jest budulcem chrząstki stawowej.
Dobre trawienie
Bogate w witaminy i składniki mineralne pomelo warto polecić osobom stosującym dietę lekkostrawną, np. cierpiącym na choroby wątroby i nadwrażliwe jelito. Miąższ pozbawiony białych błonek nie obciąża przewodu pokarmowego, nie wywołuje wzdęć, zgagi ani bólu brzucha.
Zawierają witaminy: C, E, PP, z grupy B, a oprócz tego flawonoidy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan oraz potas, który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
Owoce cytrusowe warto podawać codziennie rekonwalescentom oraz nadciśnieniowcom. Mimo zalet, nie wszystkim jednak wychodzą na zdrowie. U niektórych osób mogą wywoływać uczulenia. Dlatego cytrusów powinni unikać alergicy, zaś dzieciom najlepiej podawać je dopiero po drugim roku życia.
Trzeba też pamiętać, by grejpfrutów unikać przy regularnym zażywaniu leków nasercowych, obniżających ciśnienie i poziom cholesterolu, doustnych środków antykoncepcyjnych, leków przeciwko migrenie, hormonalnej terapii zastępczej. Zawarte w grejpfrutach furanokumaryny zaburzają ich działanie.
Cytrusy to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji dbających o zdrowie i urodę. Sprawdź, co zyskasz, jedząc je codziennie!
Ochrona przed zawałem
O regularnym jedzeniu owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy, powinny pamiętać osoby, którym grozi miażdżyca. Owoce te są bogatym źródłem kwasu foliowego, który pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi. Substancja ta uszkadza śródbłonki naczyń krwionośnych, a to sprzyja osadzaniu się w nich złogów cholesterolu i zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy.
Efekt terapeutyczny daje zjadanie przynajmniej jednego owocu lub wypicie dwóch szklanek świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, najlepiej po posiłkach zawierających mięso.
Fot. Fotolia
Cukier na dobrym poziomie
Zielone grejpfruty spowalniają przyswajanie substancji odżywczych zawartych w pokarmach. Ich miąższ z białymi błonkami zawiera sporo pektyn, ma też niski indeks glikemiczny. Dlatego po jego zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie wolniej. Grejpfrut stymuluje też wydzielanie insuliny, zwiększając wrażliwość komórek na glukozę, co pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Sprawne stawy
Cytrusy to bogate źródła beta-karotenu i flawonoidów. Substancje te pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki, inicjujące i podtrzymujące stany zapalne, sprzyjające zwyrodnieniom stawów. Owoce te zawierają też dużo witaminy C niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który jest budulcem chrząstki stawowej.
Dobre trawienie
Bogate w witaminy i składniki mineralne pomelo warto polecić osobom stosującym dietę lekkostrawną, np. cierpiącym na choroby wątroby i nadwrażliwe jelito. Miąższ pozbawiony białych błonek nie obciąża przewodu pokarmowego, nie wywołuje wzdęć, zgagi ani bólu brzucha.
SylaUla
Jagodowa