Domowa spiżarnia

  • 2

Spiżarnia służy do przechowywania żywności - to taki praktyczny, podręczny magazyn. Warto poważnie zastanowić się nad zagospodarowaniem miejsca w swoim domu.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Domowa spiżarnia
fot. Fotolia

Spiżarnia to miejsce do przechowywania artykułów żywnościowych w gospodarstwie domowym. Jest podręcznym magazynem. W spiżarni przechowujemy te artykuły, które są nam bezpośrednio potrzebne do prowadzenia gospodarstwa. Typowa spiżarnia powinna sąsiadować ze ścianą kuchenną, od strony północno-wschodniej budynku. Wewnątrz spiżarni nie powinno być grzejników centralnego ogrzewania ani przewodów kominowych, aby na przechowywane produkty nie oddziaływało ciepło.

Niską temperaturę i wilgotność należy utrzymać poprzez częste wietrzenie przy pomocy małych okien, zabezpieczonych drobną siatką, aby uniemożliwić dostawanie się z zewnątrz do środka gryzoni. W spiżarni należy zwracać szczególną uwagę na utrzymanie czystości regałów i podłogi. Regały powinny być z drzewa niemalowanego, a odstępy między półkami powinny wynosić około 50 cm grubości.

Najwyżej położone półki przeznacza się na artykuły rzadko używane, np. puste słoje, czy inne pojemniki. Półki średnie są najczęściej używane do przechowywania potraw wcześniej ugotowanych, wystudzonych i tych produktów, których najczęściej używamy. Na średnich półkach zachowujemy szczególny porządek i planujemy rozmieszczenie produktów często używanych.

Na dolnych półkach przechowujemy produkty , które posiadamy w większych ilościach, aniżeli są tego bieżące potrzeby. Mogą to być przetwory - kompoty, soki, mąka, warzywa i owoce suszone, oraz opakowania. W spiżarni umieszczamy zamrażarkę, w której mrozimy mięso, wędliny, owoce oraz produkty wymagające głębokiego mrożenia. Posadzka w spiżarni powinna być gładka i łatwa do utrzymania czystości, np. płytki ceramiczne, które zabezpieczają przed różnymi gryzoniami i robactwem.

Zobacz co możesz przygotować i umieścić w spiżarce >>>