Spiżarnia to miejsce do przechowywania artykułów żywnościowych w gospodarstwie domowym. Jest podręcznym magazynem. W spiżarni przechowujemy te artykuły, które są nam bezpośrednio potrzebne do prowadzenia gospodarstwa. Typowa spiżarnia powinna sąsiadować ze ścianą kuchenną, od strony północno-wschodniej budynku. Wewnątrz spiżarni nie powinno być grzejników centralnego ogrzewania ani przewodów kominowych, aby na przechowywane produkty nie oddziaływało ciepło.
Najwyżej położone półki przeznacza się na artykuły rzadko używane, np. puste słoje, czy inne pojemniki. Półki średnie są najczęściej używane do przechowywania potraw wcześniej ugotowanych, wystudzonych i tych produktów, których najczęściej używamy. Na średnich półkach zachowujemy szczególny porządek i planujemy rozmieszczenie produktów często używanych.
Na dolnych półkach przechowujemy produkty , które posiadamy w większych ilościach, aniżeli są tego bieżące potrzeby. Mogą to być przetwory - kompoty, soki, mąka, warzywa i owoce suszone, oraz opakowania. W spiżarni umieszczamy zamrażarkę, w której mrozimy mięso, wędliny, owoce oraz produkty wymagające głębokiego mrożenia. Posadzka w spiżarni powinna być gładka i łatwa do utrzymania czystości, np. płytki ceramiczne, które zabezpieczają przed różnymi gryzoniami i robactwem.
Zobacz co możesz przygotować i umieścić w spiżarce >>>
Nina W.
karola25