Grillowane owoce - czemu nie, to proste!

  • 3

Grillowane owoce to nie tylko prosty pomysł - to także pomysł wyjątkowo smaczny.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Grillowane owoce - czemu nie, to proste!

W zasadzie wszystkie owoce można grillować, niektóre będą po prostu wymagały szczególnego traktowania, ale nie powinno nas to zniechęcać, ponieważ ich smak jest przepyszny. Oto lista owoców, które łatwo jest upiec na grillu wraz z porada, jak to dobrze zrobić.

Banan

Banany pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Przedtem myjemy je i kroimy na pół - wzdłuż. Wystarczy około 1 minuta, i jest gotowy! Polecam polać go roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Taki deser nie ma sobie równych...

Polecamy przepisy: Owijane banany grillowane, Banany grillowane z czekoladą

Owoce cytrusowe

A więc pomarańcze, mandarynki, grapefruity warto przesmarować czymś podczas samego grillowania. Polecam wykorzystać do tego dżem. Pomarańczę myjemy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Podczas pieczenia smarujemy bardzo cienko dżemem (warto użyć do tego pędzelka). Pamiętajmy oczywiście o tym, aby przewrócic plasterki na drugą stronę. Gdy się ładnie zarumienią - zdejmujemy.

Jabłka

Do pieczonych jabłek na pewno warto dodać troszkę cynamonu, wtedy wkoło zapachnie szarlotką... Jak przygotować jabłko do grillowania? To proste - wystarczy podzielić je na kilka cząstek i pozbawić gniazda nasiennego. Po upieczeniu posypujemy cynamonem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

Wypróbuj przepis: Grillowane jabłka z bitą śmietaną

Gruszki

Osobiście szczególnie ten owoc polecam na grilla. Mój typ to grillowana gruszka z miodem, ale podanie może by oczywiście dowolne. Gruszek nie obieramy - toteż tym dokładniej umyjmy skórkę. Następnie należy ją przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. W powstałe zagłębienie możemy coś włożyć - polecam łyżkę płynnego miodu wymieszanego z posiekanymi orzecjhami włoskimi i odrobina likieru.

Wielu jest amatorów winnych gruszek - wtedy trzeba je namoczyć wcześniej w białym winie, a potem grillować już bez dodatków.

Zobacz przepis: Grillowane gruszki z serem pleśniowym

Ananasy

Jeśli mamy świeżego ananasa, należy go obrac i pokroić na cząstki. Jeśli natomiast mamy ananasy z puszki (będą równie dobre!) to problem krojeni mamy z głowy. Ananasowe krążki dobrze komponuja się z kokosem - możemy namoczyć je więc w mleczku kokosowym i dodatkowo obtoczyć w wiórkach albo w cukrze. Sprawdzonym przeze mnie sposobem są też posiekane orzechy, ale to głównie dlatego, że komponują się w zasadzie z każdym grillowanym owocem.

Zobacz przepis: Grillowane polędwiczki z ananasem

Jagody

Aby drobne owoce - jagody, truskawki, maliny nie spadły z rusztu użyjmy do pieczenia folii aluminiowej. Świetnyi dodatkami będą listki mięty oraz miód czy cukier trzcinowy.