Dynia

Dynia kojarzy nam się z Halloween, ale warto wiedzieć o nie co nie co więcej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dynia
Dynia to jednoroczna roślina, która przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest wiele odmian dyni, u nas najczęściej hodowana jest dynia zwyczajna. Na naszym stole raczej rzadko podawane są potrawy z dynią.Może warto to zmienić?

Owoc dyni zawiera wiele witamin, węglowodorów i minerałów. Przykładowo w 100 gramach dyni znajduje się 128 mg witaminy A, 12 mg witaminy C, 1,1 mg witaminy E. Zawiera również witaminy z grupy B. Węglowodany znajdujące się w tej roślinie to: skrobia, cukier, pektyny. zawiera też cenne minerały: żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas oraz sód. 100 gram dyni to 25 kalorii.

Miąższ i pestki dyni mają właściwości lecznicze i dietetyczne. Zalecana jest dla osób, które walczą z nadwagą, ponieważ wspomaga ona pracę jelit. Reguluje metabolizm wody i soli w organizmie. Pektyny znajdujące się w dyni wydalają z organizmu cholesterol oraz szkodliwe substancje. W medycynie ludowej dynia jest stosowana przy chorobach nerek, wątroby, żołądka,woreczka żółciowego, jelit, a nawet przy miażdżycy. Może więc warto docenić dynię nie tylko jako „Jack-o-lantern" na święto Halloween.