Facelia błękitna zwyczajowo nazywana wiązanką wrotyczową, pochodzi z Kalifornii. Jej piękne, niebiesko-fioletowe kwiaty zachwycą każdego! Kwitnąca wiązanka wrotyczowa przyciąga mnóstwo owadów, z pszczołami na czele.
To najlepsza i najbardziej ceniona roślina miododajna. Facelia błękitna to nie tylko piękny kwiat, lecz także roślina plonowa, którą często uprawia się, by pozyskać nawóz zielony (to świeża masa roślinna, którą wprowadza się do gleby, by podnieść jej żyzność).
JAK WYGLĄDA FACELIA BŁĘKITNA?
To roślina jednoroczna, posiada szorstką, pokrytą sztywnymi włoskami łodygę. Dorasta do około 80 - 100 cm. Facelia błękitna ma jasnozielone, pierzaste liście, jej kwiaty (w zależności od siewu) rozwijają się od czerwca do sierpnia, są niewielkie, zebrane w szczytowe skrętki, tworzą duży kwiatostan. Wiązanka wrotyczowa na małe wymagania glebowe, może rosnąć praktycznie na wszystkich gruntach (posiada dobrze rozwinięty system korzeniowy - dlatego może pobierać niezbędne jej do życia składniki z głębszych partii gleby).
Zdjęcie: Fotolia
O facelii słów parę
Facelia błękitna jest bardzo rzadko atakowana przez szkodniki, a jej silny wzrost i intensywne krzewienie utrudniają rozwój chwastów. Wiązankę wrotyczową uprawia się również na paszę. Niektórzy hodują ją w ogrodzie jako roślinę ozdobną, ponieważ ma ładne kwiaty i jest bardzo dobrą rośliną miododajną. Z 1 ha facelii błękitnej można pozyskać od 300 do 700 kg miodu! Pszczoły przez cały dzień "odwiedzają" tę roślinę.
MIÓD FACELIOWY
Miód faceliowy to miód nektarowy, czyli kwiatowy. Co cechuje miody kwiatowe? Wszystkie są jasna i mają intensywny aromat. Wśród miodów nektarowych można wyróżnić, takie jak: wrzosowy, akacjowy, lipowy, rzepakowy czy mniszkowy i faceliowy. Miód, który produkuje się z kwiatów facelii jest delikatny, ma kwiatowy zapach oraz lekko kwaskowaty smak. Cechuje go jasnożółty bądź zielonkawy kolor. Miód z facelii z wyglądu przypomina miód rzepakowy, jednak smakiem zbliżony jest do miodu akacjowego. Dzięki swoim właściwościom leczniczym traktuje się go jako jeden z najbardziej wartościowych miodów.
SMAK I AROMAT MIODU FACELIOWEGO
Jest delikatny dla podniebienia. Krystalizuje prawie na biało lub na jasno-kremowo. Można go stosować zamiast cukru, ponieważ ma łagodny smak i aromat.
Jak poznać, że kupiliście miód od nieuczciwego pszczelarza? "Oszukany" miód nie ma żadnego zapachu i nie krystalizuje.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE MIODU FACELIOWEGO
Miód faceliowy, dzięki właściwościom, które posiada, skutecznie obniża ciśnienie krwi, wzmacnia system immunologiczny organizmu, zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniom. Stosuje się go również w celu leczenia chorób związanych z układem pokarmowym: we wrzodach żołądka lub dwunastnicy bądź w problemach z woreczkiem żółciowym i wątrobą.
Tak jak inne miody nektarowe, pomaga w chorobach układu krążenia bądź miażdżycy. Zaleca się spożywać go po ciężkiej pracy fizycznej bądź dużym wysiłku intelektualnym. Miód faceliowy obniża toksyczne działanie alkoholu, herbaty, kawy oraz nikotyny. Zawiera takie jony jak: magnez, żelazo i kobalt, które mają wpływ na stymulację czerwonych ciałek krwi.
Jeśli jesteście przeziębieni, wystarczy dodać łyżeczkę miodu do herbaty bądź jakiegoś innego napoju. Niektórzy zachwalają kanapki z masłem i miodem. Jedno jest pewne: warto jest mieć go w swojej kuchni.
A czy Wy używacie miodu faceliowego? Czy wiedzieliście o jego właściwościach leczniczych? Ci, którzy nie przepadają za miodem, powinni się do niego przekonać!
Przeczytaj także: tych właściwości miodu jeszcze nie znacie! >>>
To najlepsza i najbardziej ceniona roślina miododajna. Facelia błękitna to nie tylko piękny kwiat, lecz także roślina plonowa, którą często uprawia się, by pozyskać nawóz zielony (to świeża masa roślinna, którą wprowadza się do gleby, by podnieść jej żyzność).
JAK WYGLĄDA FACELIA BŁĘKITNA?
To roślina jednoroczna, posiada szorstką, pokrytą sztywnymi włoskami łodygę. Dorasta do około 80 - 100 cm. Facelia błękitna ma jasnozielone, pierzaste liście, jej kwiaty (w zależności od siewu) rozwijają się od czerwca do sierpnia, są niewielkie, zebrane w szczytowe skrętki, tworzą duży kwiatostan. Wiązanka wrotyczowa na małe wymagania glebowe, może rosnąć praktycznie na wszystkich gruntach (posiada dobrze rozwinięty system korzeniowy - dlatego może pobierać niezbędne jej do życia składniki z głębszych partii gleby).
Zdjęcie: Fotolia
O facelii słów parę
Facelia błękitna jest bardzo rzadko atakowana przez szkodniki, a jej silny wzrost i intensywne krzewienie utrudniają rozwój chwastów. Wiązankę wrotyczową uprawia się również na paszę. Niektórzy hodują ją w ogrodzie jako roślinę ozdobną, ponieważ ma ładne kwiaty i jest bardzo dobrą rośliną miododajną. Z 1 ha facelii błękitnej można pozyskać od 300 do 700 kg miodu! Pszczoły przez cały dzień "odwiedzają" tę roślinę.
MIÓD FACELIOWY
Miód faceliowy to miód nektarowy, czyli kwiatowy. Co cechuje miody kwiatowe? Wszystkie są jasna i mają intensywny aromat. Wśród miodów nektarowych można wyróżnić, takie jak: wrzosowy, akacjowy, lipowy, rzepakowy czy mniszkowy i faceliowy. Miód, który produkuje się z kwiatów facelii jest delikatny, ma kwiatowy zapach oraz lekko kwaskowaty smak. Cechuje go jasnożółty bądź zielonkawy kolor. Miód z facelii z wyglądu przypomina miód rzepakowy, jednak smakiem zbliżony jest do miodu akacjowego. Dzięki swoim właściwościom leczniczym traktuje się go jako jeden z najbardziej wartościowych miodów.
SMAK I AROMAT MIODU FACELIOWEGO
Jest delikatny dla podniebienia. Krystalizuje prawie na biało lub na jasno-kremowo. Można go stosować zamiast cukru, ponieważ ma łagodny smak i aromat.
Jak poznać, że kupiliście miód od nieuczciwego pszczelarza? "Oszukany" miód nie ma żadnego zapachu i nie krystalizuje.
Zdjęcie: Fotolia
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE MIODU FACELIOWEGO
Miód faceliowy, dzięki właściwościom, które posiada, skutecznie obniża ciśnienie krwi, wzmacnia system immunologiczny organizmu, zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniom. Stosuje się go również w celu leczenia chorób związanych z układem pokarmowym: we wrzodach żołądka lub dwunastnicy bądź w problemach z woreczkiem żółciowym i wątrobą.
Tak jak inne miody nektarowe, pomaga w chorobach układu krążenia bądź miażdżycy. Zaleca się spożywać go po ciężkiej pracy fizycznej bądź dużym wysiłku intelektualnym. Miód faceliowy obniża toksyczne działanie alkoholu, herbaty, kawy oraz nikotyny. Zawiera takie jony jak: magnez, żelazo i kobalt, które mają wpływ na stymulację czerwonych ciałek krwi.
Jeśli jesteście przeziębieni, wystarczy dodać łyżeczkę miodu do herbaty bądź jakiegoś innego napoju. Niektórzy zachwalają kanapki z masłem i miodem. Jedno jest pewne: warto jest mieć go w swojej kuchni.
A czy Wy używacie miodu faceliowego? Czy wiedzieliście o jego właściwościach leczniczych? Ci, którzy nie przepadają za miodem, powinni się do niego przekonać!
Przeczytaj także: tych właściwości miodu jeszcze nie znacie! >>>