FONDUE. Specjał, z którego słynie szwajcarska kraina. Serwuje się to danie w mroźne zimowe wieczory. Zazwyczaj jada się je w większym gronie, bezpośrednio z garnka zwanego "caquelon". Danie to zawsze cieszyło się szczególną popularnością wśród szwajcarskich górali. Jest to ich sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Fondue przyrzadza się szybko i tanio, a wychodzi smaczne i pożywne. FONDUE SEROWE: Najbardziej tradycyjne. Jego główne składniki to szwajcarskie sery ementaler, gruyere. Do tego białe wytrawne wino i odrobina mąki ziemniaczanej, która zapobiega rozwarstwianiu sie masy serowej. Z przypraw biały pieprz i gałka muszkatałowa. W serowym fondue macza się najczęściej kawałki bagietki. FONDUE MIĘSNE: Nazywane inaczej fondue bourguignonne. Masę serową zastępuje się goracym olejem lub oliwą, a w niej zamiast pieczywa macza się kawałki wołowiny. FONDUE CZEKOLADOWE: Aromatyczne, kuszące i niebywale kaloryczne. Za pomocą specjalnego podgrzewacza można przygotować je w każdym domu.