Kiedy mowa o karpiu wszyscy wiedzą o czym mowa. Czy na pewno?
Już z uwagi na rodzaj i ułożenie łusek karpia możemy podzielić na 3 gatunki:
Zobacz: Jak zrobić karpia po żydowsku?
Na Wigilię często wybierany jest karp królewski. Ten gatunek karpia charakteryzuje się silnie wygrzbieconym ciałem posiada rząd grubych łusek wzdłuż linii bocznej i w okolicach głowy. Ta odmiana karpia została wyhodowana w Kaniowie. Bardzo ceniony za swoje walory smakowe.
Karp zatorski jest ceniony za delikatny smak, posiada dużo mięsnej masy. Swą nazwę zawdzięcza miejscowości Zator, w której znajdują się stawy hodowlane, tam też uzyskano karpia tej odmiany. Od 20 maja 2011 jest zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Dowiedz się jak filetować karpia.
Już z uwagi na rodzaj i ułożenie łusek karpia możemy podzielić na 3 gatunki:
- karp pełnołuskowy - to taki, którego całe ciało pokryte jest łuskami, a łuski są ułożone regularnie
- karp lampasowy - ma on jeden lub kilka rzędów dużych łusek; łuski te są ułożone na grzbiecie i wzdłuż ciała
- karp nagi - ten nie posiada łusek wcale.
Zobacz: Jak zrobić karpia po żydowsku?
Karp królewski i karp zatorski - co je różni?
Na Wigilię często wybierany jest karp królewski. Ten gatunek karpia charakteryzuje się silnie wygrzbieconym ciałem posiada rząd grubych łusek wzdłuż linii bocznej i w okolicach głowy. Ta odmiana karpia została wyhodowana w Kaniowie. Bardzo ceniony za swoje walory smakowe.
Karp zatorski jest ceniony za delikatny smak, posiada dużo mięsnej masy. Swą nazwę zawdzięcza miejscowości Zator, w której znajdują się stawy hodowlane, tam też uzyskano karpia tej odmiany. Od 20 maja 2011 jest zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Dowiedz się jak filetować karpia.