Gatunki karpia - który wybrać na wigilijny stół?

Przed świętami Bożego Narodzenia sięgamy po karpia. Czy wiesz, że jest więcej gatunków ryb z rodziny karpiowatych? Dowiedz się, który trafia w twoje ręce. Czy to prawda, że karp może w ogóle nie posiadać łusek? Zobacz!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gatunki karpia - który wybrać na wigilijny stół?
Kiedy mowa o karpiu wszyscy wiedzą o czym mowa. Czy na pewno?

Już z uwagi na rodzaj i ułożenie łusek karpia możemy podzielić na 3 gatunki:
  • karp pełnołuskowy - to taki, którego całe ciało pokryte jest łuskami, a łuski są ułożone regularnie
  • karp lampasowy - ma on jeden lub kilka rzędów dużych łusek; łuski te są ułożone na grzbiecie i wzdłuż ciała
  • karp nagi - ten nie posiada łusek wcale. 
Karpie mogą mieć różne kolory - jego grzbiet zazwyczaj ma barwę oliwkowozieloną lub brązową, brzuch może być natomiast żółtawy lub biały.

Zobacz: Jak zrobić karpia po żydowsku?


Karp królewski i karp zatorski - co je różni?


Na Wigilię często wybierany jest karp królewski. Ten gatunek karpia charakteryzuje się silnie wygrzbieconym ciałem posiada rząd grubych łusek wzdłuż linii bocznej i w okolicach głowy. Ta odmiana karpia została wyhodowana w Kaniowie. Bardzo ceniony za swoje walory smakowe.

Karp zatorski jest ceniony za delikatny smak, posiada dużo mięsnej masy. Swą nazwę zawdzięcza miejscowości Zator, w której znajdują się stawy hodowlane, tam też uzyskano karpia tej odmiany. Od 20 maja 2011 jest zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Dowiedz się jak filetować karpia.