Mięso gęsi jest o tyle ciekawe, że spośród całości ptactwa domowego jada się je sezonowo. I tak - najwięcej mięsa gęsiego spożywamy w okresie 11 listopada, bo jak mawiają "najlepsza gęsina na św. Marcina!). Drugim takim okresem są święta Bożego Narodzenia.
Gęś dostępna w sprzedaży w całości może ważyć od 5 do 7 kilogramów. Popularnie jednak sprzedawana jest podzielona na części.
Gęsi zawierają najwięcej tłuszczu w porównaniu do innych domowych ptaków. To dlatego lepiej jej nie smażyć, ale upiec, dzięki temu ten się "wypiecze". Widoczny tłuszcz można zebrać jeszcze przez włożeniem do piekanika.
Gęś dostępna w sprzedaży w całości może ważyć od 5 do 7 kilogramów. Popularnie jednak sprzedawana jest podzielona na części.
Gęsi zawierają najwięcej tłuszczu w porównaniu do innych domowych ptaków. To dlatego lepiej jej nie smażyć, ale upiec, dzięki temu ten się "wypiecze". Widoczny tłuszcz można zebrać jeszcze przez włożeniem do piekanika.