Gęś - kilka słów o mięsie gęsi

Czy warto jeść mięso gęsi? Jest dosyć tłuste, co z dietą?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Gęś - kilka słów o mięsie gęsi
fot. Adobe stock
Mięso gęsi jest o tyle ciekawe, że spośród całości ptactwa domowego jada się je sezonowo. I tak - najwięcej mięsa gęsiego spożywamy w okresie 11 listopada, bo jak mawiają "najlepsza gęsina na św. Marcina!). Drugim takim okresem są święta Bożego Narodzenia.

Gęś dostępna w sprzedaży w całości może ważyć od 5 do 7 kilogramów. Popularnie jednak sprzedawana jest podzielona na części.

Gęsi zawierają najwięcej tłuszczu w porównaniu do innych domowych ptaków. To dlatego lepiej jej nie smażyć, ale upiec, dzięki temu ten się "wypiecze". Widoczny tłuszcz można zebrać jeszcze przez włożeniem do piekanika.