Przechowywanie przypraw

Jak należy przechowywać przyprawy?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Przechowywanie przypraw
Przyprawy nadają smaku wielu potrawom. Zazwyczaj kupujemy je świeże lub suszone. Kupując świeże pamiętajcie o kupnie takiej rozsądnej ilości, którą zużyjecie w najbliższym czasie. Dłuższe przechowywanie pozbawia przypraw aromatu!

Jak przechowywać potrawy, aby nie straciły świeżości?

Oto kilka praktycznych porad - rośliny przyprawowe liściaste, przed włożeniem do lodówki należy obficie skropić wodą, a w lodówce przechowywać je w foliowej torebce.

Korzenie roślin owiń folią aluminiową lub schowaj do foliowej torebki. Dzięki temu nie przesuszysz ich.

Jeśli musisz obrać jakąś roślinę, zrób to bezpośrednio przed dodaniem jej do potrawy. I pamiętajcie, aby rośliny przyprawowe kroić na plastikowej desce. W drewnianą wsiąka cenny sok.

Jeśli jednak wolicie używać przypraw suszonych, sprawdzajcie zawsze ich datę przydatności. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych pudełkach lub słoikach. Jeśli tego nie zrobisz, mogą stracić swoje olejki lotne, a więc swój aromat. Nie przechowuj przypraw w papierowych torebkach!