Europa, w tym w szczególności Francja i Niemcy, to prawdziwe królestwo mirabelek. Ta drobna odmiana śliwy domowej jest dość powszechna, z tego względu coraz chętniej wykorzystujemy ją do rozmaitych dań. Wśród nich można znaleźć knedle z nadzieniem z tych owoców. Zobacz jak je przygotować!
Knedle z mirabelkami
Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, a nie chcesz ich wyrzucać? W takim razie przygotuj z nich pyszne owocowe knedle. To danie robi się błyskawicznie a smak mirabelek sprawi, że całość będzie smakować niesamowicie!
1. Przygotuj: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 0,5 kg mirabelek, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie kwaśnej śmietany.
2. Ziemniaki rozgnieć jak na puree, dodaj mąkę, szczyptę cukru oraz jajka. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
3. Z ciasta uformuj długi wałek, pokrój go na mniejsze kawałki i z każdego zrób placek.
4. Mirabelki umyj, rozkrój i pozbaw pestek. Każdą połówkę kładź na jeden placek i całość zlep w kulkę.
5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzuć knedle. Gotuj około 4 minut, wyłów, odsącz i podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego!
Fot. Fotolia
Co jeszcze zrobić z mirabelek?
Do czego jeszcze można wykorzystać mirabelki oprócz knedli? To proste - istnieje szereg ciast i deserów, do których można wykorzystać te śliwki. Szczególnie, że nie wymagają one specjalnej obróbki.
Do jakich ciast pasują mirabelki? Przede wszystkim do drożdżowych. Dzięki temu, iż posiadają one słodki, lekko kwaskowaty smak, idealnie przełamują aromat drożdży. Jeśli nie lubisz dużych drożdżowych placków, zawsze możesz pokusić się o drobniejszą wersję, czyli drożdżówki. Mirabelki połączone z białym serem lub budyniem będą fantastycznym nadzieniem do tych popularnych ciastek.
Mirabelki będą świetnym dodatkiem także do ciast jogurtowych, kruchych oraz murzynków. Ciekawym patentem jest wykorzystanie ich do wyrobów z ciasta francuskiego - sprawdź jak będą smakowały koperty, kieszonki czy gwiazdki z dodatkiem tych śliwek. Nadzienie możesz wzbogacić serkami homogenizowanymi oraz rozmaitymi przyprawami. Śliwki nadają się również do wszelkich tart i tartinek - wystarczą same owoce, by stworzyć znakomity farsz!
Jeśli chodzi o desery - mirabelki bez problemu można wykorzystać do sałatek owocowych oraz deserów na bazie jogurtu. Świetnym pomysłem jest zrobienie z nich lodów lub sorbetów, jak również wykorzystanie tych owoców do zrobienia nadzienia do naleśników oraz ozdobienia gofrów. Jeśli nie lubisz owoców w całości, zawsze możesz je przerobić na słodkie sosy, które bez problemu wykorzystasz jako polewy do różnych słodkich dań!
Fot. Fotolia
Mirabelki na wytrawnie
Niewiele jest owoców, które w równie dużym zakresie można wykorzystać zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Mirabelki bez wątpienia do nich należą - okazuje się bowiem, że świetnie komponują się z rozmaitymi mięsami, rybami i warzywami. Jak zatem wykorzystać te śliwki w daniach obiadowych?
Bez wątpienia prawdziwym hitem jest wytrawny sos z mirabelek, który wykorzystuje się do każdego rodzaju mięsa. Wykonuje się go na bazie śliwek, czosnku, papryki i kolendry, dzięki czemu całość wychodzi niesamowicie aromatyczna i przede wszystkim - pyszna. Taki sos bez wahania można użyć do pieczonego schabu, drobiu czy tłustej ryby morskiej, np. łososia.
Jednak to nie jedyne zastosowanie tych owoców. Mirabelki mogą posłużyć także do nadziewania rozmaitych pieczeni, podobnie jak suszone śliwki. Koniecznie wypróbuj jak smakuje schab z mirabelką lub rolada wołowa z tą odmianą śliwki. Zobaczysz, że te połączenia mogą naprawdę fantastycznie smakować. Podobnie zresztą jak tangine wołowe lub quiche lorraine z dodatkiem tych owoców!
Fot. Fotolia
A może przetwory?
Mirabelki mają to do siebie, że niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko. Aby zatrzymać ich smak na dłużej, dobrze jest zrobić z nich pyszne przetwory. Jakie? Wybór jest naprawdę spory - zerknij poniżej!
Dżemy, powidła i konfitury z mirabelek to prawdziwe frykasy, które warto mieć w swojej spiżarni. Nic tak zimą nie rozgrzewa jak łyżka powideł śliwkowych z dodatkiem imbiru lub cynamonu.
Mirabelki nie wymagają żadnych specjalnych przypraw - dżemy i konfitury mogą być bez dodatków, choć warto czasem poeksperymentować z ich smakiem. Zaczynając chociażby od banalnego wymieszania z innymi owocami, w tym z różnymi odmianami śliwek!
A może wolisz płynne przetwory? W takim razie z mirabelek możesz stworzyć syropy owocowe, kompoty oraz nalewki. Każda z tych propozycji zachwyca smakiem i co najważniejsze - działa lekko rozgrzewająco.
Kompot śliwkowy świetnie sprawdzi się jako napój do rodzinnego obiadu a z kolei nalewka nie tylko zachwyci swoim smakiem, lecz również pozwoli się uporać z dolegliwościami żołądkowymi. Nic tylko pić na zdrowie!
W jaki sposób Wy wykorzystujecie mirabelki w swojej kuchni – sięgacie po te drobne śliwki czy raczej korzystacie z innych odmian tego owocu? Podzielcie się swoimi pomysłami na dania główne i desery z użyciem mirabelek!
Knedle z mirabelkami
Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu, a nie chcesz ich wyrzucać? W takim razie przygotuj z nich pyszne owocowe knedle. To danie robi się błyskawicznie a smak mirabelek sprawi, że całość będzie smakować niesamowicie!
1. Przygotuj: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 0,5 kg mirabelek, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie kwaśnej śmietany.
2. Ziemniaki rozgnieć jak na puree, dodaj mąkę, szczyptę cukru oraz jajka. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
3. Z ciasta uformuj długi wałek, pokrój go na mniejsze kawałki i z każdego zrób placek.
4. Mirabelki umyj, rozkrój i pozbaw pestek. Każdą połówkę kładź na jeden placek i całość zlep w kulkę.
5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzuć knedle. Gotuj około 4 minut, wyłów, odsącz i podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem. Smacznego!
Fot. Fotolia
Co jeszcze zrobić z mirabelek?
Do czego jeszcze można wykorzystać mirabelki oprócz knedli? To proste - istnieje szereg ciast i deserów, do których można wykorzystać te śliwki. Szczególnie, że nie wymagają one specjalnej obróbki.
Do jakich ciast pasują mirabelki? Przede wszystkim do drożdżowych. Dzięki temu, iż posiadają one słodki, lekko kwaskowaty smak, idealnie przełamują aromat drożdży. Jeśli nie lubisz dużych drożdżowych placków, zawsze możesz pokusić się o drobniejszą wersję, czyli drożdżówki. Mirabelki połączone z białym serem lub budyniem będą fantastycznym nadzieniem do tych popularnych ciastek.
Mirabelki będą świetnym dodatkiem także do ciast jogurtowych, kruchych oraz murzynków. Ciekawym patentem jest wykorzystanie ich do wyrobów z ciasta francuskiego - sprawdź jak będą smakowały koperty, kieszonki czy gwiazdki z dodatkiem tych śliwek. Nadzienie możesz wzbogacić serkami homogenizowanymi oraz rozmaitymi przyprawami. Śliwki nadają się również do wszelkich tart i tartinek - wystarczą same owoce, by stworzyć znakomity farsz!
Jeśli chodzi o desery - mirabelki bez problemu można wykorzystać do sałatek owocowych oraz deserów na bazie jogurtu. Świetnym pomysłem jest zrobienie z nich lodów lub sorbetów, jak również wykorzystanie tych owoców do zrobienia nadzienia do naleśników oraz ozdobienia gofrów. Jeśli nie lubisz owoców w całości, zawsze możesz je przerobić na słodkie sosy, które bez problemu wykorzystasz jako polewy do różnych słodkich dań!
Fot. Fotolia
Mirabelki na wytrawnie
Niewiele jest owoców, które w równie dużym zakresie można wykorzystać zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Mirabelki bez wątpienia do nich należą - okazuje się bowiem, że świetnie komponują się z rozmaitymi mięsami, rybami i warzywami. Jak zatem wykorzystać te śliwki w daniach obiadowych?
Bez wątpienia prawdziwym hitem jest wytrawny sos z mirabelek, który wykorzystuje się do każdego rodzaju mięsa. Wykonuje się go na bazie śliwek, czosnku, papryki i kolendry, dzięki czemu całość wychodzi niesamowicie aromatyczna i przede wszystkim - pyszna. Taki sos bez wahania można użyć do pieczonego schabu, drobiu czy tłustej ryby morskiej, np. łososia.
Jednak to nie jedyne zastosowanie tych owoców. Mirabelki mogą posłużyć także do nadziewania rozmaitych pieczeni, podobnie jak suszone śliwki. Koniecznie wypróbuj jak smakuje schab z mirabelką lub rolada wołowa z tą odmianą śliwki. Zobaczysz, że te połączenia mogą naprawdę fantastycznie smakować. Podobnie zresztą jak tangine wołowe lub quiche lorraine z dodatkiem tych owoców!
Fot. Fotolia
A może przetwory?
Mirabelki mają to do siebie, że niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko. Aby zatrzymać ich smak na dłużej, dobrze jest zrobić z nich pyszne przetwory. Jakie? Wybór jest naprawdę spory - zerknij poniżej!
Dżemy, powidła i konfitury z mirabelek to prawdziwe frykasy, które warto mieć w swojej spiżarni. Nic tak zimą nie rozgrzewa jak łyżka powideł śliwkowych z dodatkiem imbiru lub cynamonu.
Mirabelki nie wymagają żadnych specjalnych przypraw - dżemy i konfitury mogą być bez dodatków, choć warto czasem poeksperymentować z ich smakiem. Zaczynając chociażby od banalnego wymieszania z innymi owocami, w tym z różnymi odmianami śliwek!
A może wolisz płynne przetwory? W takim razie z mirabelek możesz stworzyć syropy owocowe, kompoty oraz nalewki. Każda z tych propozycji zachwyca smakiem i co najważniejsze - działa lekko rozgrzewająco.
Kompot śliwkowy świetnie sprawdzi się jako napój do rodzinnego obiadu a z kolei nalewka nie tylko zachwyci swoim smakiem, lecz również pozwoli się uporać z dolegliwościami żołądkowymi. Nic tylko pić na zdrowie!
W jaki sposób Wy wykorzystujecie mirabelki w swojej kuchni – sięgacie po te drobne śliwki czy raczej korzystacie z innych odmian tego owocu? Podzielcie się swoimi pomysłami na dania główne i desery z użyciem mirabelek!