Szybki domowy obiad to marzenie niejednej gospodyni domowej. Jest wiele pomysłów na jego wykonanie, wystarczy mieć w domu odpowiednie składniki.
Coś szybkiego na obiad
Frittata z kurczakiem i szpinakiem
składniki:
składniki:
wykonanie:
Parowana ryba z warzywami
Składniki :
Coś szybkiego na obiad
Frittata z kurczakiem i szpinakiem
składniki:
- 4 jajka
- 1 dymka
- 200 g szpinaku
- wędzona pierś z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Siekamy drobno umytą dymkę.
- Przygotowujemy patelnie z rączką, którą można nagrzewać w piekarniku,
- Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy dymkę i smażymy ok. 2-3 minuty, aż zmięknie.
- Dodajemy kurczaka, a po chwili szpinak, mieszamy.
- Wbijamy jajka do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, rozkłócamy,
- Wlewamy na patelnie, mieszamy kilka razy i wsypujemy parmezan.
- Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy do ścięcia się jajek.
składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g kuskusu
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 7 suszonych pomidorów w oleju
- świeża bazylia, natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej z suszonych pomidorów
wykonanie:
- Paprykę i cebulę kroimy w większą kostkę, suszone pomidory w paseczki, czosnek siekamy.
- Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy łyżkę oleju z pomidorów i dokładnie mieszamy.
- Kuskus wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pomidorów. Wrzucamy przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka i obsmażamy. Gotową pierś z kurczaka przekładamy do miseczki.
- Następnie na patelnię wrzucamy paprykę, pomidory i cebulę. Kiedy warzywa zaczną się lekko rumienić dodajemy czosnek i usmażoną pierś z kurczaka. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
- Wszystko dodajemy do kuskusu, dodajemy posiekane zioła i łyżkę oleju z pomidorów, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy.
Parowana ryba z warzywami
Składniki :
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 2 filety z łososia
- sól, pieprz, bazylia, tymianek
- Paprykę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki.
- Cukinie myjemy i kroimy w plastry, przyprawiamy.
- Ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy.
- Wkładamy do dwóch osobnych pojemników do gotowania na parze warzywa i rybę.
- Gotujemy w parowarze przez kilkanaście minut.
- Możemy podać z sosem czosnkowym.