Piersi kurczaka na grillu to danie niezwykle proste w wykonaniu, nie wymagające dużego nakładu pracy, a smakuje zawsze i wszystkim - i dzieciom, i dorosłym! Możemy je podać z upieczonymi ziemniakami z grilla, z przypieczonymi warzywami lub sałatkami czy frytkami. Albo po prostu ze zwykłym chlebem upieczonym na chrupiąco na grillu!
Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?
Piersi będą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne jeśli przed upieczeniem zostawimy je na godzinę (lub dłużej) w lodówce, aby filety przeszły zapachem i smakiem przypraw.
Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?
- Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek, płuczemy i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, curry, czosnkiem, ziołami lub innymi ulubionymi przyprawami;
- Filety grillujemy kładąc je bezpośrednio na ruszcie na sporym ogniu;
- Pieczemy przez ok. 20 min przekładając co jakiś czas na drugą stronę - pilnując, żeby się nie przypaliły;
- Upieczone polewamy sosem barbecue i podajemy z warzywami z grilla, ziemniakami lub ryżem i surówkami.
Piersi będą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne jeśli przed upieczeniem zostawimy je na godzinę (lub dłużej) w lodówce, aby filety przeszły zapachem i smakiem przypraw.