Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?

Do wykonania pysznego, delikatnego i soczystego mięsa z grilla potrzebujemy kilka piersi kurczaka, podstawowe przyprawy i sos barbecue. Grillujemy ok. 30-40 minut uważając, żeby nie przypalić mięsa.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?
fot. Fotolia
Piersi kurczaka na grillu to danie niezwykle proste w wykonaniu, nie wymagające dużego nakładu pracy, a smakuje zawsze i wszystkim - i dzieciom, i dorosłym! Możemy je podać z upieczonymi ziemniakami z grilla, z przypieczonymi warzywami lub sałatkami czy frytkami. Albo po prostu ze zwykłym chlebem upieczonym na chrupiąco na grillu!

Jak zrobić grillowaną pierś z kurczaka?
  • Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek, płuczemy i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, curry, czosnkiem, ziołami lub innymi ulubionymi przyprawami;
  • Filety grillujemy kładąc je bezpośrednio na ruszcie na sporym ogniu;
  • Pieczemy przez ok. 20 min przekładając co jakiś czas na drugą stronę - pilnując, żeby się nie przypaliły;
  • Upieczone polewamy sosem barbecue i podajemy z warzywami z grilla, ziemniakami lub ryżem i surówkami.

Piersi będą jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne jeśli przed upieczeniem zostawimy je na godzinę (lub dłużej) w lodówce, aby filety przeszły zapachem i smakiem przypraw.