Jak zbierać grzyby: Zbierać należy tylko te grzyby, co do których ma się pewność, że są jadalne. Nieladajne grzyby często mają wyczuwalną od razu gorycz. Nie zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie można mieć pewności, czy to jest grzyb jadalny. Nie zbierać też grzybów starych, wodnistych i robaczywych. Nie ucinać grzyba tylko delikatnie go wykręcać, a puste miejsce przykryć ziemią.
Jak suszyć grzyby: Na nitkę: Grzyby pokrojone lub w całości według uznania nawlec i wieszać w suchym i przewiewnym miejscu.W piekarniku: Najszybszy sposób, ale nie polecany, ponieważ tak suszone grzyby szybko się kruszą. Najpierw trzeba je piec w temp. nieprzekraczającej 50 stop. C. Gdy grzyby stracą większość wody, można zwiększyć temperaturę 60-70 stop. C. Grzyby umyte przed suszeniem chłoną wilgoć i w rezultacie schną dłużej, po wysuszeniu mają też mało apetyczny ciemny kolor. Dlatego przed suszeniem należy czyścić je tylko na sucho.
Jak suszyć grzyby: Na nitkę: Grzyby pokrojone lub w całości według uznania nawlec i wieszać w suchym i przewiewnym miejscu.W piekarniku: Najszybszy sposób, ale nie polecany, ponieważ tak suszone grzyby szybko się kruszą. Najpierw trzeba je piec w temp. nieprzekraczającej 50 stop. C. Gdy grzyby stracą większość wody, można zwiększyć temperaturę 60-70 stop. C. Grzyby umyte przed suszeniem chłoną wilgoć i w rezultacie schną dłużej, po wysuszeniu mają też mało apetyczny ciemny kolor. Dlatego przed suszeniem należy czyścić je tylko na sucho.