Herbata - rodzaje, zalety

dobre porady na temat herbaty i jej zalety

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Herbata - rodzaje, zalety
HERBATA CZARNA: Smak i aromat: Intensywny ciemny napar. Skąd się bierze: Poddawana jest procesom więdniecia, skręcania, fermentacji i suszenia. Jak parzyć: Zalać herbate wrzątkiem, parzyć nie dłużej niż 3-5 minut. Zbyt długo parzona czarna herbata stanie sie gorzka. Zalety: Łagodzi stres, pobudza do działania i poprawia koncentrację. HERBATA ZIELONA: Smak i aromat:Delikatniejsza od czarnej i bardziej od niej wartościowa. Napar jest zielonożółty i ma słodko- gorzki, ziołowy smak. Skąd się bierze: Liście herbaty natychmiast po zerwaniu są suszone. Jak parzyć: Zalać wodą o temp. 60-80 stop. C i parzyć nie dłużej niż 2-3 minuty, inaczej będzie gorzka. Te same liście parzy się nawet trzy razy Zalety: Napar z zielonej herbaty jest pełen witamin C,B,E i K. Pomaga walczyć ze stresem, chroni przed zawałem serca, poprawia krążenie, oczyszcza organizm.HERBATA CZERWONA: Smak i aromat:Intensywny korzenny zapach, cierpki smak który wynika z dużej zawartości taniny. Skąd się bierze:Poddaje sie krótkiemu procesowi fermentacji. Jej liście są zawsze całe nie łamane. Dzięki czemu brzegi listków nabierają czerwonego zabarwienia. Jak parzyć: 3 minuty we wrzącej lub prawie wrzącej wodzie. Można ją parzyć trzykrotnie, każdy kolejny napar będzie zawierał inne zbawienne dla ludzkiego organizmu substancje. Zalety: Herbata dla odchudzających się. Obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, wspiera pracę wątroby i łagodzi skutki przepicia.HERBATA BIAŁA: Smak i aromat: Delikatna w smaku o subtelnym aromacie uznawana za najbardziej wykwintną z herbat. Napar jest jasnosłomkowy o srebnym odcieniu. Skąd sie bierze: Z młodych pączków liści, które sie zrywa nim zdążą sie rozwinąć. Zbiory tej herbaty odbywają sie tylko wiosną, częśto krzewy chroni się przed słońcem. Zebrane pączki poddawana są wiednieciu i suszeniu. Jak parzyć: W temp. 70-80 stop.C. przez 5-7 minut.Można ją parzyć trzykrotnie. Zalety: Zwana eliksirem młodości za sprawa dużej ilości flawonoidów. HERBATA ŻÓŁTA: Smat i aromat: Łączy cechy herbaty czarnej i zielonej. bladożółta, od ścianek filiżanki odbija się lekką różową poświatą. Smak delikatny, o prawie niewyczuwalnej cierpkości. Skąd się bierze: Powstaje jak czarna, ale etap fermentacji jest znacznie skrócony. Jak parzyć: tylko raz, 3 minuty w temp. 90 stop. C. Zalety: Przywraca siły witalne, świetnie wpływa na układ trawienny, a także pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Zawiera niewiele teiny jedynie 0,35%, można ją pić przed snem.