- Nie wsypuj całej odmierzonej porcji mąki na wierzch ubitych jajek – zniszczy to strukturę piany i biszkopt będzie gorzej rósł. Dodawaj mąkę niewielkimi porcjami, wsypując z boku naczynia i bardzo ostrożnie mieszaj.
- Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli dodasz do niego kilka kropli soku z cytryny lub octu, a także 1-2 łyżki wody. Kwas i wodę (nieprzygotowaną) dodaje się do żółtek ucieranych na surowo.
- Biszkopt kroimy na tort, dopiero gdy wystygnie. Inaczej ciasto się porwie. Biszkopt najlepiej jest kroić cienkim, ostrym nożem, prowadząc go równolegle do stołu.
Idealny biszkopt
Nie wsypuj całej odmierzonej porcji mąki na wierzch ubitych jajek – zniszczy to strukturę piany i biszkopt będzie gorzej rósł.
ocena: 3/5 głosów: 3