Idealny biszkopt

Nie wsypuj całej odmierzonej porcji mąki na wierzch ubitych jajek – zniszczy to strukturę piany i biszkopt będzie gorzej rósł.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Idealny biszkopt
  • Nie wsypuj całej odmierzonej porcji mąki na wierzch ubitych jajek – zniszczy to strukturę piany i biszkopt będzie gorzej rósł. Dodawaj mąkę niewielkimi porcjami, wsypując z boku naczynia i bardzo ostrożnie mieszaj.
  • Ciasto biszkoptowe lepiej wyrośnie, jeśli dodasz do niego kilka kropli soku z cytryny lub octu, a także 1-2 łyżki wody. Kwas i wodę (nieprzygotowaną) dodaje się do żółtek ucieranych na surowo.
  • Biszkopt kroimy na tort, dopiero gdy wystygnie. Inaczej ciasto się porwie. Biszkopt najlepiej jest kroić cienkim, ostrym nożem, prowadząc go równolegle do stołu.